Όταν οι μεγάλοι παίχτες «σκοτώνουν» τις startups

πηγή: fortunegreece.com

To μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις όταν το Big Tech δείχνει τις διαθέσεις του.

του Stav Vaisman

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Η Deloitte προβλέπει ότι «η δραστηριότητα συγχωνεύσεων & εξαγορών θα συνεχίσει να επιταχύνεται» το 2018, τροφοδοτούμενη κυρίως από την ανάγκη απόκτησης τεχνολογίας, καθώς οι μεγάλοι παίκτες «σκοτώνουν» τις μικρότερες καινοτόμες εταιρείες.

Το big tech είναι έτοιμο να εξαγοράσει κάθε νεοφυή επιχείρηση που διαθέτει τεχνολογία η οποία αντιπροσωπεύει μια εν δυνάμει απειλή. Σε αυτό το ανταγωνιστικό τοπίο, οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να αποδεχθούν την προσφορά εξαγοράς των μεγάλων ή να ακολουθήσουν μοναχικό δρόμο;

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Κάθε ιδρυτής startup πρέπει να ζυγίσει μια σειρά από ανταγωνιστικές ανάγκες – την αποζημίωση των επενδυτών, τη διαχειριστική αυτονομία, και την ασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η τάση για περισσότερες συγχωνεύσεις & εξαγορές στην τεχνολογία και σε άλλους κλάδους (όπως τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία) προκαλεί ανησυχία σε όσους προτιμούν μια ανταγωνιστική αγορά.

Εάν ο στόχος των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι να πωληθούν ή να συνεργαστούν με έναν μεγαλύτερο ανταγωνιστή, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα καταλήξουν να κατέχουν όλο και περισσότερη τεχνολογία στα χαρτοφυλάκιά τους. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει μια ρυθμιστική λύση για τις συγχωνεύσεις & εξαγορές που συνιστούν απειλή για τον ανταγωνισμό, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι πρόθυμη να την χρησιμοποιήσει.

Και η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές φαίνονται απρόθυμες να επιβάλουν την εξουσία τους στις συγχωνεύσεις & εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας. Μετά την άνοδο σε επίπεδα-ρεκόρ το 2015, η αγορά τεχνολογικών συγχωνεύσεων & εξαγορών παρέμεινε ισχυρή το 2016 και το 2017, σύμφωνα με την έκθεση Global M&A Report που συνέταξε η Mooreland Partners.

Τα μεγάλα ονόματα στο tech – η Cisco, η Xerox και η Hewlett Packard Enterprise – είναι έτοιμα να εξαγοράσουν τυχόν νεοφυείς επιχειρήσεις που αναδύονται στον ανταγωνιστικό τους ορίζοντα. Η Xerox αφιέρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει επιχειρήσεις με μοναδικό σκοπό να τις καταστήσει αποκλειστικούς παρόχους της, εμποδίζοντας τες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό. Και μια έρευνα γνώμης της Deloitte δείχνει ότι για το 2018 αναμένονται περισσότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες.

Η τάση δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου για τον περιορισμό των συγχωνεύσεων & εξαγορών στον τεχνολογικό κλάδο.

Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει η τάση για μεγαλύτερη συγκεντροποίηση στο tech να εξεταστεί λεπτομερέστερα από τις ρυθμιστικές αρχές. Το κύμα συγχωνεύσεων & εξαγορών μειώνει τις δυνατότητες των αμερικανικών νεοσύστατων επιχειρήσεων να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην αποδιοργάνωση και την καινοτομία.

Αυτός ο ρόλος είναι ουσιαστικός ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες από το να δημιουργήσουν μια αγορά όπου λίγοι εδραιωμένοι παίκτες θα χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να καταπνίγουν τον ανταγωνισμό.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com