Αυτή είναι η επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett για σίγουρη επιτυχία

πηγή: gr.askmen.com

Όταν ήμουν 7 ή 8 ετών, είχα την τύχη να βρω ένα θέμα που πραγματικά με συνάρπαζε – τις επενδύσεις. Μέχρι τα 11 μου χρόνια είχα διαβάσει κάθε σχετικό βιβλίο που μπόρεσα να βρω στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ομάχα. Μερικά από αυτά παραπάνω από μία φορά. Ο πατέρας μου έτυχε να ασχολείται με τις επενδύσεις, οπότε, όταν κατέβαινα να δειπνήσω μαζί του τα Σάββατα ή όποτε άλλοτε τρώγαμε μαζί, έπαιρνα τα βιβλία γύρω από το γραφείο του και άρχιζα να τα διαβάζω. (Αν ήταν πωλητής παπουτσιών, μάλλον θα είχα γίνει κι εγώ πωλητής παπουτσιών τώρα).

Αγόρασα το βιβλίο που αποδείχθηκε ότι είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην επενδυτική μου καριέρα τυχαία, ενώ βρισκόμουν στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Διάβασα και ξαναδιάβασα το «Ο Ευφυής Επενδυτής» (The Intelligent Investor) του Benjamin Graham, περίπου έξι φορές – είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο φιλοσοφίας, πολύ καλά γραμμένο και εύκολο στην κατανόηση. Με έκανε να δω από μια φιλοσοφική σκοπιά τις επενδύσεις, την οποία χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα.

Forbes Magazine

Η στρατηγική είναι να βρίσκεις μια καλή εταιρεία –και μάλιστα μια εταιρεία που να είναι αντιληπτό γιατί είναι καλή– με ένα ανθεκτικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που να διευθύνεται από ικανούς και τίμιους ανθρώπους και να διατίθεται σε μια λογική τιμή. Επειδή δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε, δεν χρειαζόμαστε μια εταιρεία που προσδοκούμε τα κέρδη της να αυξηθούν τον επόμενο μήνα ή το επόμενο τρίμηνο. Χρειαζόμαστε μια εταιρεία που θα έχει αύξηση κερδών σε 10 και 20 και 30 χρόνια από σήμερα. Και, έπειτα, θέλουμε ένα επιτελείο διαχείρισης στελεχωμένο από ανθρώπους που θαυμάζουμε και εμπιστευόμαστε. Η αγαπημένη μου επένδυση, που ενσαρκώνει αυτήν τη φιλοσοφία, είναι η ασφαλιστική αυτοκινήτων Geico, για την οποία έμαθα όταν ήμουν 20 χρόνων. Πήρα τότε ένα τρένο και πήγα στην Ουάσινγκτον και τους χτύπησα την πόρτα ένα Σάββατο, μέχρι που ο Lorimer Davidson, ο οποίος αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος, άνοιξε. Απάντησε στις ερωτήσεις μου, μου έμαθε για τον κλάδο της ασφάλισης και μου εξήγησε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Geico. Εκείνο το απόγευμα άλλαξε τη ζωή μου.

Η συνέχεια στο Forbes.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com