του David Meyer
Μια νέα μελέτη από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο (Global Institute) της McKinsey εκτιμά ότι 400 – 800 εκατομμύρια σημερινών θέσεων εργασίας θα έχουν αυτοματοποιηθεί μέχρι το 2030. Η έρευνα ρίχνει περαιτέρω φως στο μελλοντικό τοπίο της απασχόλησης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Όλοι μας θα πρέπει να αλλάξουμε και να μάθουμε πώς να κάνουμε καινούργια πράγματα σε βάθος χρόνου» είπε στο Bloomberg ο Michael Chui, εταίρος του Ινστιτούτου.
Στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η μεσαία τάξη φοβάται περισσότερο τις μελλοντικές συνέπειες της αυτοματοποίησης.
Σε αυτήν ανήκουν οι υπάλληλοι γραφείου και οι χειριστές κατασκευαστικών μηχανημάτων – οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους από την τεχνολογία, ή να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα ρομπότ και τα αυτοματοποιημένα συστήματα.
Σε μέρη όπου η εργασία είναι φτηνότερη και η τεχνολογία πιο ακριβή, οι θέσεις εργασίας ίσως κινδυνεύουν λιγότερο απ’ ό,τι σε αγορές που είναι πιο αναπτυγμένες.
Φυσικά, όπως επισημαίνει και το ερευνητικό τμήμα της McKinsey, θα υπάρξουν και νέοι τύποι θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, επιχειρηματικοί ηγέτες όπως ο Bill Gates και ο Andrew Anagnost (της Autodesk) έχουν τονίσει ότι η γήρανση του πληθυσμού ίσως οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της παροχής φροντίδας (εκτός κι αν αντικατασταθούν κι αυτές από ρομπότ, όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία).
«Βάσει των περισσότερων σεναρίων, θα υπάρχουν επαρκείς θέσεις εργασίας για όλους μας» δήλωσε η Susan Lund, εκ των συντακτών της έκθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired.