Η Τεχνολογία ο πλέον καινοτόμος κλάδος στην Ελλάδα

πηγή: sepe.gr

Πρωταθλητής κλάδος για την παραγωγή καινοτομίας στην Ελλάδα θεωρείται αυτός της Τεχνολογίας, με τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική να ακολουθούν από κοντά. Μεταξύ των πιο “παραγωγικών” – σε επίπεδο καινοτομίας – κλάδων στην Ελλάδα, την πρώτη θέση κατέχει αυτός της Τεχνολογίας (12,7%), ακολουθεί αυτός των Τηλεπικοινωνιών (12,5%) και έπεται η Πληροφορική (11,1%).

 

Και μπορεί οι επιχειρήσεις να αναπτύσσουν – στο μέτρο του εφικτού – καινοτομική δραστηριότητα, ωστόσο, συνολικά οι επιδόσεις της Ελλάδας σε επίπεδο καινοτομίας είναι πενιχρές. Στο ερώτημα: “Πόσο καινοτομεί η Ελλάδα;” τα ποσοστά είναι μάλλον απογοητευτικά, με ένα ποσοστό 84% να θεωρεί τη χώρα από λίγο έως καθόλου καινοτόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.

Αν και το εγχώριο περιβάλλον να μην προάγει την καινοτομία και οι επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα να παραμένουν αναιμικές, ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες φαίνεται να έχουν εναποθέσει σημαντικές ελπίδες σε αυτή για την ανάκαμψη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών και συγκεκριμένα το 83,3% συμφωνεί με την άποψη ότι η ενίσχυση της καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει το κύριο “όχημα”, για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Αν και οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τον ρόλο της καινοτομίας τόσο για την εταιρική τους επιβίωση, όσο και για την εξέλιξη της ίδιας της οικονομίας, η επίτευξη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι με το ελληνικό περιβάλλον να μην ευνοεί την παραγωγής της. Ως αποτέλεσμα, ένα ποσοστό 36% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί το έλλειμμα καινοτομικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας ως ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξή της.

Ιδιωτικός τομέας

Tα αποτελέσματα της έρευνας της MRB, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Athens Innovation Festival, περιγράφουν ευκρινώς το έλλειμμα καινοτομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη (Έρευνα για την Επιχειρησιακή Καινοτομία στην Ελλάδα), που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του EBEA, μόλις ένα ποσοστό 1,9% πιστεύει ότι η καινοτομία μπορεί να προέλθει από το δημόσιο τομέα. Αντίθετα, το 79,7% εκτιμά πως η καινοτομία μπορεί να παραχθεί από τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή καινοτομίας, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν τα πανεπιστήμια (59,5%), ακολουθούν οι επιχειρήσεις (55,5%), η Ε.Ε. (53,8%), ο πολίτης (42,4%), οι οικονομικοί σύνδεσμοι και φορείς (40,3%), η κυβέρνηση (28%) και τα πολιτικά κόμματα (14,3%).

Οφέλη

Παρά το εμφανές έλλειμμα καινοτομίας στην Ελλάδα, επιχειρήσεις και πολίτες έχουν αυξημένες προσδοκίες από την παραγωγή και την ενίσχυση της. Στο ερώτημα της έρευνας “Σε περίπτωση που ενισχυθεί η καινοτομία στη χώρα, εσείς πιστεύετε ότι θα έχετε προσωπικό όφελος;”, το 77,6% απαντά από “μάλλον ναι” έως “σίγουρα ναι”. Η έρευνα διαπιστώνει, εξάλλου, ότι μείζονα ρόλο στην ενίσχυση της καινοτομίας έχει η οικονομική κρατική ενίσχυση (28,6%), το φιλικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα (16,1%), η εκπαίδευση (11,1%), η εξάλειψη της γραφειοκρατίας (7,6%), τα κίνητρα ιδιωτικής πρωτοβουλίας (6,2%) και η ανάκαμψη της οικονομίας (5,6%).

Η μελέτη

Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των ανθρώπων στην Ελλάδα στα θέματα, όπως η σημασία του όρου καινοτομία για τους Έλληνες, το επίπεδο της καινοτομίας στη χώρα, αλλά και τους οικονομικούς/επαγγελματικούς κλάδους που αυτή επιτυγχάνεται περισσότερο. Επίσης, η έρευνα αποτυπώνει τους παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την ενίσχυση της καινοτομίας, αλλά και το βαθμό στον οποίο το περιβάλλον στην Ελλάδα καλλιεργεί τάσεις προς την καινοτομία.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr