Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοικτή εκδήλωση εργαστήρι διαλόγου με νέους ηλικίας 18-29 ετών που διοργάνωσε η Επιτροπή Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου στο Διοικητικό Μέγαρο Ομίλου ΟΤΕ.Λίγο πριν την έναρξη του workshop, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δικτύου το οποίο έχει την ευθύνη επίβλεψης του συνόλου των συστημάτων και υπηρεσιών του Ομίλου ΟΤΕ.
Στόχος του διαδραστικού εργαστηρίου αυτού, το οποίο είχε τη μορφή συζήτησης, ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να συνδιαλαγούν με στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στη σημερινή αγορά εργασίας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά τον Όμιλο ΕταιρειώνΟΤΕ για την υποστήριξη και την παραχώρηση της ειδικά διαμορφωμένης για νέους αίθουσας, αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου και τις εκδηλώσεις που απευθύνονται στους νέους ανθρώπους. Τέλος, αφού περιέγραψε τη διαδικασία της εκδήλωσης, εξήρε το έργο της Επιτροπής Απασχόλησης του Επιμελητηρίου και των μελών της, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ, κα Έλενα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και τα προγράμματα του Ομίλου για τους νέους ανθρώπους και τόνισε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του, αλλά και στην ανάπτυξη και ανάδειξη των ταλέντων. Η κα Παπαδοπούλου επισήμανε τις καθοριστικές αλλαγές που φέρνει και στην εργασία η νέα ψηφιακή εποχή, και παρότρυνε τα νέα παιδιά να «αγκαλιάσουν» την τεχνολογία και να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Κλείνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στο μέλλον της νέας γενιάς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «πιστεύουμε και επενδύουμε στους νέους και θεωρούμε ότι το αύριο θα είναι πολύ καλύτερο, αν το σχεδιάσουμε μαζί τους».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της Απασχόλησης και της μετανάστευσης των νέων και τη βαρύνουσα σημασία που δείχνει το Επιμελητήριο, το οποίο ανάμεσα στο πλήθος των δραστηριοτήτων του έχει δύο πολύ ενεργές και αξιόλογες επιτροπές, την Επιτροπή Απασχόλησης και την Επιτροπή Εργασιακών και Ασφαλιστικών θεμάτων. Απευθυνόμενος στους νέους δήλωσε, «Το σημερινό θέμα του workshop είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα για πάρα πολλούς λόγους, το κυριότερο είναι τι έχετε να κάνετε εσείς αύριο και πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον σας. Όχι όπως το φανταζόμαστε εμείς, αλλά όπως το σκέφτεστε και θα το επιθυμούσατε εσείς. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η σημερινή εκδήλωση. Θα ήθελα μόνο να πω, γιατί πιστεύω πράγματι ότι το βήμα θα πρέπει να δίνεται σε εσάς, ειδικά σήμερα, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα και σας αφήνω μόνο την εξής σκέψη την οποία και θα συζητήσουμε σε ένα από τα σημερινά πάνελ. Το μέλλον δε δημιουργείται απαραίτητα με τη δικιά μας βούληση, τη βούληση των εργαζομένων. Το μέλλον διαμορφώνεται από τη θέση της χώρας μας διεθνώς, από την ανταγωνιστική θέση της χώρας μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σχεδιάζοντας το πού θέλετε να βρεθείτε στο εργασιακό σας περιβάλλον αύριο. Να αντιληφθείτε πως πρέπει να προετοιμαστείτε για να είστε μέσα στο αύριο. Όχι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για όλους τους υπολοίπους».
Η κα Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης, συντόνισε την 3ωρη εκδήλωση φροντίζοντας να ακουστεί η φωνή των περισσοτέρων νέων που συμμετείχαν στο εργαστήριο. Δεν παρέλειψε να τονίσει την αξία της αυτογνωσίας και της εναρμόνισης των προσωπικών αξιών κατά τη διαδρομή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Τέλος, υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα οι ηγέτες για να είναι αποτελεσματικοί χρειάζεται να μπορούν να μαθαίνουν συνεχώς, αλλά και για να μπορούν να μαθαίνουν χρειάζεται να είναι «επιθετικοί» ακροατές και η συγκεκριμένη εσπερίδα τους προσέφερε μία τέτοια ευκαιρία.
Οι νέοι παρουσίασαν προφορικά τα αποτελέσματα των 8 θεματικών που αφορούσαν στην αγορά εργασίας συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με πάνελ το οποίο συμμετείχε στον διάλογο με εκπροσώπους από την Ακαδημαϊκή, Επιχειρηματική και Κρατική κοινότητα.
Αναφορές έγιναν για τις πρακτικές σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρίες, ημέρες καριέρας, mentoring από στελέχη επιχειρήσεων, πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά και οργανωμένη καλοκαιρινή εργασία.
Παράλληλα δεν έλειψαν αναφορές για το Brain Drain και τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην μετανάστευση των νέων όπως η οικονομική ύφεση, η έλλειψη των θέσεων εργασίας, ο υψηλός αριθμός αποφοίτων, η μειωμένη προσφορά ευκαιριών εξέλιξης κ.α. Αναφορικά με το Brain Gain υποστηρίχθηκε ότι για να επιστρέψουν οι νέοι στην Ελλάδα, χρειάζονται μία σειρά συνθηκών όπως, η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, η δημιουργία ανταγωνιστικών θέσεων εργασίας, αλλά και παροχή συνθηκών εργασίας και εξέλιξης, παρόμοιων με εκείνες των χωρών που έχουν μεταναστεύσει.
Επίσης, αναφορές έγιναν για την αξία της Δια Βίου Εκπαίδευσης η οποία έχει εξελιχθεί από ανάγκη για επαγγελματική επιβίωση σε βασική αξία ζωής. Τέλος, συζητήθηκαν οι ιδανικές πρακτικές για την αναζήτηση εργασίας όπως, η ανάδειξη του Personal Brand, η καλή προετοιμασία και η στόχευση της αγοράς με βάση το «θέλω» και πρωταρχικά το «όνειρο», η επικοινωνία και συνεργασία με Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων, η δημιουργία ανταγωνιστικού βιογραφικού σημειώματος που να επιδεικνύει τους στόχους και τις φιλοδοξίες, τα δυνατά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να είναι “branded“, η κοινωνική δικτύωση, ώστε να είμαστε κοντά στην αγορά και να αντιλαμβανόμαστε τους σφυγμούς και τις ανάγκες της, η δημιουργία επαγγελματικού Profile στο LINKEDIN, η παρακολούθηση Postings σε Job Boards κ.α.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθη ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ενώ δύο νέοι άνθρωποι μοιράστηκαν τις βιωματικές εμπειρίες τους αναφορικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και συγκεκριμένα σε σχέση με το re-skilling και το up-skilling.
Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής σφυγμομέτρησης μπορείτε να τα δείτε εδώ