Καταλυτικό ρόλο, ώστε το τουριστικό προϊόν να καταστεί προσβάσιμο για όλους, μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία. Ο ρόλος της τεχνολογίας στα προσβάσιμα ταξίδια γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, αφού εξειδικευμένες λύσεις, όπως η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, αρχίζουν, πλέον, να αποτελούν συνήθη πρακτική. Νέα έρευνα της Amadeus τονίζει τη σημασία της μεγαλύτερης προσωποποίησης, των παγκόσμιων προτύπων στην παροχή υπηρεσιών, της πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας και της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για να επιτευχθεί μια πιο προσβάσιμη ταξιδιωτική βιομηχανία στο μέλλον. Περισσότεροι από δυο δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεκριμένες ανάγκες προσβασιμότητας λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας ή ηλικίας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι περισσότερες από αυτές τις ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς, ούτε από την ταξιδιωτική βιομηχανία, ούτε από το δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τα προσβάσιμα ταξίδια για εκατομμύρια ταξιδιωτών να είναι κάθε άλλο παρά δεδομένα.
Η έρευνα (Voyage of discovery: Working towards inclusive and accessible travel for all) αποκαλύπτει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τα προσβάσιμα ταξίδια παραμένει η ανακριβής ή ελλιπής διάθεση της πληροφόρησης για τη δυνατότητα πρόσβασης, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένης εξυπηρέτησης πελατών. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι ταξιδιώτες με ανάγκες προσβασιμότητας προσδοκούν, ολοένα και περισσότερο, ότι αυτές οι ανάγκες τους θα πρέπει να πληρούνται ως τμήμα των βασικών υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον κόστος.
Διαφορετικές ανάγκες
Από τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι ότι η συνολική ταξιδιωτική εμπειρία και ο τρόπος προσαρμογής της στις διαφορετικές ανάγκες βαθμολογείται με μόλις 6,2 στα 10. Σύμφωνα με την έρευνα, το αεροπορικό ταξίδι αποτελεί τον προτιμώμενο τρόπο μετακίνησης για το 39,5% των ερωτώμενων. Οι λιγότερο ικανοποιητικοί τομείς, όσον αφορά την προσβασιμότητα, είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί (με 4,9 στα 10), ενώ ο πιο ικανοποιητικός τομέας είναι η διαμονή (με 6,2 στα 10).
Η έρευνα τονίζει ότι για να επιτύχει η μετάβαση σε ένα προσβάσιμο, φιλικό στα ταξίδια, περιβάλλον απαιτείται βελτίωση πολλών πτυχών, όπως η πιο αποτελεσματική επικοινωνία που διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με την προσβασιμότητα και η εξυπηρέτηση με μεγαλύτερη επίπεδα ανταπόκρισης και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί στα προβλήματα των ατόμων με διαφορετικές ανάγκες πρόσβασης.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η ευκαιρία να επιτευχθεί μια πιο προσωποποιημένη ταξιδιωτική εμπειρία, ώστε κάθε ταξιδιωτικός κλάδος να προσαρμοστεί στο άτομο και τις προσωπικές του ανάγκες. Τέλος, η έρευνα προτείνει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη των προσδοκιών των ταξιδιωτών με ανάγκες προσβασιμότητας.
Προσβασιμότητα
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια οδηγεί στην αύξηση της χρηστικότητας για όλους τους πελάτες. Η άρση των περιορισμών από τα ταξίδια, η προσωποποίηση των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η χρήση της τεχνολογίας για την περαιτέρω διευκόλυνση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και η δημιουργία περισσότερων πρόσβασιμων υποδομών, στις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να περιηγούνται ελεύθερα, θα ωφελήσει τους πάντες. Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ινδία και περιλάμβανε περίπου 800 συνεντεύξεις ταξιδιωτών με ανάγκες προσβασιμότητας, καθώς και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, εκπροσώπους ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και διεθνείς οργανισμούς.
sepe.gr