Την ψηφιακή της στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, είτε αυτή αφορά στις επιχειρήσεις, είτε στους πολίτες, είτε στη δημόσια διοίκηση, επικαιροποιεί και επισπεύδει η ΕΕ, λαμβάνοντας καίριες αποφάσεις για το ψηφιακό της μέλλον. Η ψηφιακή πολιτική της Ένωσης ήταν άλλωστε το επίσημο θέμα της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής του Τάλιν, μιας Συνόδου ορόσημο αφού η ψηφιακή ατζέντα βρέθηκε τόσο υψηλά.
Οι 28 ηγέτες της ΕΕ στο Ταλίν, την περασμένη Παρασκευή, συμφώνησαν στην ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς της ΕΕ, πριν από το τέλος του 2018, με όποια πρόσθετα θεσμικά μέτρα απαιτεί αυτή η ολοκλήρωση να δρομολογούνται κατά προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.
Η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει το ψηφιακό της προφίλ και την οικονομία των δεδομένων, εκτιμώντας μάλιστα ότι η ελεύθερη μεταφορά και κυκλοφορία των data θα πρέπει -σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς- να συμπεριληφθεί στις τέσσερις βασικές «ελευθερίες», που προτάσσει η ΕΕ, ως η 5η.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διοργάνωση της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής του Τάλιν, που συγκέντρωσε τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ: να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την έναρξη συζητήσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με σχέδια ψηφιακής καινοτομίας. Υπό αυτό το σκεπτικό, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησής, με το Συμβούλιο των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής να αναλαμβάνει να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Ψηφιακή επανάσταση
Το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων έδωσε ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, κ. Γιούρι Ράτας, σε σχετικές δηλώσεις του. Σύμφωνα με τον Εσθονό Πρωθυπουργό, οι 28 συμφώνησαν πως η ψηφιακή επανάσταση «είναι εδώ για να μείνει», με τα κράτη μέλη να δηλώνουν έτοιμα να ενεργήσουν από κοινού ώστε η Ευρώπη να βρεθεί και να μείνει στην κορυφή της τεχνολογικής εξέλιξης, ούσα πρωτοπόρος σε ψηφιακά θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, τις οποίες ο κ. Ράτας χαρακτήρισε μάλιστα «εμπνευσμένες», βρέθηκαν θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η μεταφορά των δεδομένων, οι ψηφιακές υποδομές και οι ψηφιακές δεξιότητες. «Οι τέσσερις ελευθερίες πρέπει να περιλάβουν και μια πέμπτη, αυτή των δεδομένων». Όμως για να συμβεί αυτό –όπως είπε- «οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα και αυτό θα συμβεί μόνο με σημαντικές επένδυση στις υποδομές και την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς δεν είναι αρκετή και πρέπει να υπάρξει παράλληλη έρευνα και επενδύσεις σε υποδομές και την ψηφιακή νοημοσύνη: «για να διατηρηθεί η αξιολόγηση τριπλού Α (ΑΑΑ) στην ΕΕ, θα πρέπει να αξιολογηθούμε με “ΑΑΑ” και στην ψηφιακή εποχή» είπε χαρακτηριστικά. Ο Εσθονός Πρωθυπουργός σχολίασε, εξάλλου, ότι τα 28 κράτη-μέλη οφείλουν να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στην αγορά εργασίας, τις συμβάσεις εργασίας και την εκπαίδευση, ώστε να μην μείνει κανείς έξω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ολοκλήρωση
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, υπογράμμισε κάποιες από τις αγκυλώσεις που καθιστούν ακόμη σχέδιο και όχι πράξη την ενιαία ψηφιακή αγορά. Όπως είπε, αν και η Επιτροπή ανέλαβε συνολικά 43 πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, εκ των οποίων 24 νομοθετικές προτάσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς, για παράδειγμα, μόνον οι 6 από τις νομοθετικές προτάσεις εγκρίθηκαν. «Η απελευθέρωση των εύρους ζώνης του φάσματος από τα κράτη μέλη εξακολουθεί να γίνεται με ασυντόνιστο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η ήπειρός μας είναι διαφορετική όσον αφορά την κάλυψη 4G. Επίσης, οι διαφορετικοί κανόνες συμβάσεων για διασυνοριακό εμπόριο αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής.
Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε κάποια θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην ψηφιακή πορεία της ΕΕ: «έχουμε βελτιώσει τη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Καταργήσαμε τις χρεώσεις περιαγωγής. Από το επόμενο έτος, δωρεάν hotspots Wi-fi θα είναι διαθέσιμα σε δημόσιες πλατείες, σε αίθουσες πόλεων και πάρκα. Επίσης οι Ευρωπαίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές τους συνδρομές σε ταινίες ή αθλητικές εκδηλώσεις όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Δημιουργήσαμε εξάλλου, έναν ενιαίο ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτό θα προστατεύσει τους πολίτες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη ροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις 25 Μαΐου 2018».
Προθεσμίες
Αναφερόμενος στις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία ο επικεφαλής της Επιτροπής σχολίασε ότι ενισχύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων επενδύσεις όπως η επέκταση των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα ή τη Γαλλία. Επιπλέον, τα ψηφιακά έργα αντιπροσωπεύουν μέχρι σήμερα περίπου το 10% των επενδύσεων του EFSI.
«Από τώρα έως το τέλος του επόμενου έτους, πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση όλων των προτάσεων. Υπάρχουν ακόμη 18 νομοθετικές προτάσεις στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Σε σχέση με τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου ο Πρόεδρος της Επιτροπής καλωσόρισε τις προτάσεις και τόνισε ότι «οι φόροι πρέπει να πληρώνονται εκεί που οφείλονται, είτε offline είτε online» (πρόκειται για πρόταση της Γαλλίας που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φορο-αποφεύγουν, μεταφέροντας εικονικά τα κέρδη που παράγονται σε μια χώρα σε άλλο κράτος μέλος με χαμηλότερους συντελεστές). Τέλος, ο κ. Γιούνκερ προανήγγειλε νέες προτάσεις για την ενίσχυση της κυβερνοσφάλειας μέσα στον Οκτώβριο.
sepe.gr