Να εγκαταλείψει την χώρα σκέφτεται το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων στην Βρετανία θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού μετά την έξοδο της χώρας απ’ την ΕΕ, καθώς σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, πάνω απ’ τους μισούς εργαζόμενους αναφέρουν ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρας λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει με το Brexit.
Η παρασκευή τροφίμων αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της βρετανικής βιομηχανίας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μετανάστες, παρόλο που μεγάλο μέρος της συζήτησης μέχρι σήμερα -σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ- επικεντρώθηκε σε τομείς όπως η παραγωγή αυτοκινήτων και η αεροδιαστημική.
Αναλυτικότερα, το 47% των εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της Βρετανίας, που περιλαμβάνει τα αγροκτήματα, τους παρασκευαστές τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι από την ΕΕ είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ Μάρτιο και Μάιο, ανέφερε ότι κάποιο ποσοστό απ’ προσωπικό τους, οι οποίοι είναι από χώρες της ΕΕ, έχει ήδη αποχωρήσει.
Ενώ η οικονομία της Βρετανίας έχει παρουσιάσει μια έντονη επιβράδυνση φέτος, οι ενδείξεις ότι η ψήφιση υπέρ του Brexit είχε αντίκτυπο στην αγορά εργασίας είναι λιγότερο σαφής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν στην ΕΕ και που εργάζονται στη Βρετανία, αυξήθηκε μόλις κατά 1,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, και πρόκειται για ασθενέστερη αύξηση τα τελευταία επτά χρόνια.
«Μια απότομη μείωση του αριθμού των εργαζομένων απ’ την ΕΕ που μπορούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα οδηγήσει σε σημαντική αναστάτωση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό θα έχει συνέπειες για τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων στη Βρετανία. Κάτι που επιβεβαιώνει τις φήμες που ήθελαν ανατίμηση σε προϊόντα του βρετανικού τομέα παραγωγής εξαιτίας του Brexit.
Περίπου το ένα πέμπτο των 2 εκατομμυρίων υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία απασχολούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και ποτών.
Το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα ήταν βιώσιμες χωρίς πρόσβαση σε εργαζόμενους της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Τερέσα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που είναι ήδη κάτοικοι της Βρετανίας, αλλά οι λεπτομέρειες ενός μελλοντικού μεταναστευτικού συστήματος παραμένουν ασαφείς.
fortunegreece.com