Το μέλλον της εργασίας σε μια πλήρη ψηφιοποιημένη οικονομία και κοινωνία επιχειρούν να διερευνήσουν οι αναλυτές. Σε αυτή τη λογική αναζητούν την αλήθεια ανάμεσα στις δύο ακραίες απόψεις, όπου αφενός οι άνθρωποι φοβούνται το πρόβλημα της τεχνολογικής ανεργίας, ή, από την άλλη, είναι υπερβολικά αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα επιλύσει όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αναζητούν οι ερευνητές. Σε αντίθεση με τις δύο ακραίες απόψεις, αυτό στο οποίο εστιάζουν είναι η πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων και πως επιτευχθεί η συνεργατικότητα μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, ώστε ο αντίκτυπος στην κοινωνία να είναι επωφελής για όλους.
Για παράδειγμα εκτιμάται ότι το 85% των θέσεων εργασίας το 2030 δεν έχει ακόμη επινοηθεί, ενώ το έως τότε, κάθε οργανισμός θα έχει τεχνολογική υπόσταση, και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις χρειάζεται να σκέπτονται από τώρα πως θα διασφαλίσουν το μέλλον τους, όσον αφορά τις υποδομές και το εργατικό δυναμικό τους. Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε από την Dell Technologies. Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι το Institute for the Future (IFTF), σε συνεργασία με 20 ειδικούς τεχνολογίας, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα μετασχηματίσει τις ζωές μας, αλλά και τον τρόπο εργασίας μας, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η έρευνα με τίτλο «Η επόμενη εποχή συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών» παρέχει επίσης και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προετοιμαστούν για μια ευμετάβλητη κοινωνία.
Από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 2030 η εξάρτηση των ανθρώπων από τις μηχανές θα έχει εξελιχθεί σε μια σχέση συνεργατικότητας, με τους ανθρώπους να παρέχουν από τη δική τους μεριά δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα, πάθος και επιχειρηματικό πνεύμα. Κάτι τέτοιο θα ευθυγραμμίζεται με την ικανότητα των μηχανών να εργάζονται με ταχύτητα, αυτοματοποιημένα και αποδοτικά, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα που θα προκύπτει, θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες και ρόλους, μέσα στον κλάδο.
Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης
Μέχρι το 2030, οι εξατομικευμένοι και ενσωματωμένοι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – A.I.) θα υπερβούν κατά πολύ αυτά που μπορούν να κάνουν οι βοηθοί. Θα μας φροντίζουν με προγνωστικούς και αυτοματοποιημένους τρόπους.
Η έρευνα εκτιμά, στο μεταξύ, ότι η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει, κατ’ ανάγκη, τους εργαζομένους, αλλά η διαδικασία εξεύρεσης εργασίας θα αλλάξει. Η δουλειά θα πάψει πλέον να ταυτίζεται με ένα μέρος, αλλά θα είναι μια σειρά από εργασίες. Η μηχανική μάθηση θα καταστήσει τις δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων εντοπίσιμες και οι οργανισμοί θα ψάχνουν για τα καλύτερα ταλέντα για συγκεκριμένες εργασίες.
Ο ρυθμός αλλαγής θα είναι τόσο γρήγορος, που οι άνθρωπο θα μαθαίνουν «στη στιγμή» χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως επαυξημένη πραγματικότητα και εικονική πραγματικότητα. Η ικανότητα απόκτησης νέων γνώσεων θα είναι πιο πολύτιμη από τη γνώση αυτή καθ’ αυτή.
Αναδυόμενες τεχνολογίες
Η έρευνα προβλέπει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, υποστηριζόμενες από τεράστιες προόδους στο software, στα big data και την υπολογιστική ισχύ, θα επαναδιαμορφώσουν τις ζωές μας. Η κοινωνία θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, όσον αφορά τη σχέση της με τις μηχανές, σχέση η οποία θα χαρακτηρίζεται από:
-Ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και δυνατότητες από κάθε άλλη φορά, κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους περιορισμούς τους
-Ανθρώπους ως «ψηφιακούς συνθέτες», για τους οποίους η τεχνολογία θα αποτελεί προέκταση των ανθρώπων, βοηθώντας τους να διευθύνουν καλύτερα και να διαχειρίζονται τις καθημερινές δραστηριότητες
-Ανθρώπους στο κυνήγι εργασίας, τους οποίους οι οργανισμοί, χρησιμοποιώντας προηγμένες συνδυαστικές τεχνολογίες, καθοδηγούμενες από δεδομένα, θα εντοπίζουν ως ταλέντα και θα απασχολούν, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο
-Ανθρώπους που θα μαθαίνουν «στη στιγμή», καθώς οι ρυθμοί της αλλαγής θα είναι τόσο γρήγοροι, που οι νέοι κλάδοι θα δημιουργούνται και νέες δεξιότητες θα είναι απαραίτητες προκειμένου να επιβιώσουν.
Η έρευνα
Η Dell Technologies ανέθεσε τη μελέτη για να βοηθήσει τις εταιρείες να πλοηγηθούν σε έναν αβέβαιο κόσμο και να προετοιμαστούν για το μέλλον. Σήμερα, οι ψηφιακές παρεμβάσεις επαναχαράσσουν με ταχύτατους ρυθμούς τους κλάδους. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν μπορούν να προβλέψουν σε ποια κατάσταση θα είναι οι κλάδοι τους στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell (Dell’s Digital Transformation Index), το 52 τοις εκατό των υψηλόβαθμων στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις σε 16 χώρες, έχουν βιώσει σημαντικές παρεμβάσεις στους κλάδους τους, ως αποτέλεσμα των ψηφιακών τεχνολογιών. Σχεδόν η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η εταιρεία τους να καταστεί απαρχαιωμένη κατά τα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια.
sepe.gr