Η Microsoft Hellas, σε συνεργασία με την Socialinnov, τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Found.ation, και στο πλαίσιο του προγράμματος Tech Talent School, πραγματοποίησε στις 31 Μαΐου, την εκδήλωση “Empowering employment opportunities for women“, προκειμένου να ενθαρρύνει γυναίκες πρόσφυγες να επιλέξουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο κλάδος της τεχνολογίας και να καταρρίψει τα στερεότυπα σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στο χώρο της Πληροφορικής.
Η εκδήλωση, την οποία υποστήριξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έγινε στο πλαίσιο των προγραμμάτων YouthSpark Live της Microsoft, μέσω των οποίων, νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες, ανεξαρτήτως κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτισμικού υπόβαθρου, καθώς και καλύτερη εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να εμπνεύσει και να βοηθήσει τη νέα γενιά να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 57 γυναίκες πρόσφυγες, 15-19 χρονών, από οργανισμούς όπως το Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο του δήμου Αθηναίων, το Solidarity Now, τη Μέλισσα και το The HOME Project. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να εμπνευστούν από γυναίκες καταξιωμένες στο χώρο της τεχνολογίας, να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με νέες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό, συμμετέχοντας σε ειδικά εργαστήρια αλλά και να ενημερωθούν για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των social media.
Ο Φίλιππος Ζακόπουλος, από την Socialinnov, δήλωσε: «Στη Socialinnov, το μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό βραχίονα του Found.ation, βασικός μας στόχος είναι η εξάλειψη του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων και η υποστήριξη μη-προνομιούχων ομάδων, μέσω της προσφοράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνεργασία μας με τη Microsoft σε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε κορίτσια πρόσφυγες και η ενθουσιώδης και ενεργή συμμετοχή τους, μας κάνει να ελπίζουμε ότι πρωτοβουλίες σαν και αυτή έχουν αξία και πραγματικό αντίκτυπο.»
O κ. Μάριος Ίσαρης, Διευθυντής Marketing & Operations για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής της Microsoft με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην επιστήμη της πληροφορικής, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενθάρρυνση της νέας γενιάς γυναικών στο να διεκδικεί θέσεις εργασίας στο χώρο της τεχνολογίας, μειώνοντας το χάσμα εκπροσώπησης τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τεχνολογιών. Η θετική ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των γυναικών προσφύγων για όσα έμαθαν και άκουσαν στην εκδήλωση, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και στο μέλλον.»