Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το bootcamp της Nasa στην πόλη της Λάρισας που διοργανώθηκε από το κέντρο Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από την πόλη της Λάρισας άλλα και από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το συνέδριο & διεθνή διαγωνισμό της Nasa που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ταχυδρομείου στο κτήριο της Ιατρικής Σχολής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα της υπεύθυνης διοργάνωσης κα Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, ιδρύτρια του κέντρου Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνα & Καινοτομία και παγκόσμια εκπρόσωπος του Διαγωνισμού NASA (σε συνεργασία με το ανοικτό κέντρο καινοτομίας της NASA).
Στην συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς ο κος Αθανάσιος Παιδής Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, ο κος Πάνος Σάπκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστήμων του Δήμου Λαρισαίων και ο κος Γιάννης Γιαννακόπουλος υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του συνεταιρισμού ΘΕΣ ΓΑΛΑ. Ακόμη χαιρετισμό απεύθυναν ο Θοδωρής Αλεξάνδρου και Τάσος Βασιλειάδης από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ενώ αξιοσημείωτο γεγονός υπήρξε η συμμετοχή και χαιρετισμός του ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα και αστροφυσικού της NASA κου Σταματή Κριμιζή που υλοποιήθηκε μέσω skype.
Έπειτα ακολούθησαν σημαντικές ομιλίες με σκοπό να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, από τους Μανώλη Αναστασάκο Καλλιτεχνικό διευθυντή του κέντρου Βιομημιτισμού Ελλάδος Έρευνα & Καινοτομία, Ηλία Χατζηχριστοδούλου Ιδρυτή του Αθηναϊκού ψηφιακού φεστιβάλ τέχνης, Μελά Καραγιάννη Συνιδρυτή του ΦΕΤΑ ΚΟΜΙΚΣ, Χρήστο Γενιτσεφτσή πρόεδρο του Open Mellon Αγροδιατροφικές Επιστήμες και Δημήτρη Σιακαβέλη ενεργό μέλος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ενώ κατέθεσαν την εμπειρία τους οι νικήτριες του περσινού διαγωνισμού Βίκυ Στεφανούλη και Ευαγγελία Παππά.
Επιπλέον παρουσιάστηκε το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Φιλίππου, ‘’Ελληνικοί Ουρανοί’’ (Greek Skies) που έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ξεκίνησε το bootcamp όπου δημιουργήθηκαν 11 ομάδες από τους συμμετέχοντες με σκοπό να βρουν λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη όπως, Εμείς και η Γή, Μπλε πλανήτες – υγρό στοιχείο, Φυσικές καταστροφές, Ερευνώντας τα οικολογικά συστήματα και τέλος Γενική δημιουργικότητα πλανήτης Γή.
Οι ομάδες υποστηρίχθηκαν από τους μέντορες, τους ομιλητές και τους κριτές, όπου μετά από συνεργασία 24 ωρών παρουσιάστηκε η εξέλιξη των προτάσεων τους. Η τελική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων στο κεντρικό σύστημα της Nasa είναι η Κυριακή 30 Απριλίου όπου και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 3 πρώτων νικητήριων ομάδων σε τοπικό επίπεδο.
Τέλος εκ μέρους της διοργάνωσης ευχαριστούμε θερμά όλους τους Χορηγούς και Χορηγούς επικοινωνίας καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το πρόγραμμα Europe Direct που στηρίζουν την διοργάνωση, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων για την υποστήριξη, το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους μέντορες: Θ. Αλεξάνδρου (Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας), Δ. Μπαλαούρας (Software Development Consultant), Αγγ. Τσαμέτη (υποψ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ευάγγ. Μπαράκος (προγραμματιστής), Αλέξ. Ιτσιος (ιδρυτής του Healthy Club), Ηλ. Τανός (πρόεδρος του Ditital Idea) και Βασ. Κορομπίλιας (υπεύθυνος Τμήματος Καινοτομίας του Βιομιμητισμού Ελλάδος), καθώς επίσης και τους κριτές: Αν. Βασιλειάδης (Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας), Αν.Στεφανίδης (Aephoria.net) και Γ. Προφιτιλιώτης (υποψ. διδάκτωρ ΕΜΠ).
Το hackathon συνεχίζεται και ανανεώνει το ραντεβού του, στις 28-30 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη, στο κτήριο LABattoir, 26ης Οκτωβρίου 35 και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Greece 2017 – Thessaloniki.