Η Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τέτοια ώστε να μπορέσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματος της μετεξέλιξής της σε διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.
Τέτοια πλεονεκτήματα είναι: H γεωγραφική της θέση ως πύλη της Ευρώπης και σημείο συνάντησης εμπορικών ενδιαφερόντων από διαφορετικές ηπείρους. H υψηλή στάθμη του ανθρώπινου επιστημονικού προσωπικού της. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών που μπορούν να δημιουργήσουν αν έχουν ένα περιβάλλον τόσο φιλικό προς τις επενδύσεις όσο και σταθερό με πολιτικούς και φορολογικούς όρους.
Συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του Δημοσίου, που συχνά λόγω των υπερρυθμίσεων που υφίστανται δεν μπορεί το ίδιο να λειτουργήσει και να δράσει υποστηρικτικά στον ιδιωτικό τομέα όπως θα ήθελε και είναι ο ρόλος του.
Το παράδειγμα του Πειραιά και της συνεργασίας της Cosco με το Δημόσιο πιστοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, όπως και το παράδειγμα της Goldair που ως ιδιωτική εταιρία κατάφερε να αναπτύξει πρώτη νέες σιδηροδρομικές υπηρεσίες και να εξωθήσει τον ΟΣΕ να την ακολουθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ως τώρα χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που έκλεισε την εσπερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της ΕΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες (13 Μαρτίου) στο πλωτό μουσείο “Hellas Liberty”, στον Πειραιά.
Την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέναντι στις προκλήσεις ανάπτυξης που παρουσιάζονται για την Ελλάδα, τον Πειραιά και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, ανέπτυξαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο ΓΓ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, συμμετέχοντας στην εκδήλωση του ΕΙΔΙΠ.
Ο κ. Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία που δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας σε όλες τις προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές, από την εκπαίδευση νέων στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και τη στήριξη της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, ως τις επενδύσεις που γίνονται στα λιμάνια, με επίκεντρο τις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις και τη νησιωτική πολιτική.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση, ο ΓΓΛΛΠΝΕ Χρήστος Λαμπρίδης σημείωσε ότι πράγματι η θέση της Ελλάδας και του Πειραιά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που προσφέρονται για αξιοποίηση. Επέμεινε στη μεγάλη πρόκληση περιορισμού της γραφειοκρατίας, χωρίς υστερήσεις στην διαφάνεια και στον έλεγχο. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία μπορεί να περάσει μέσα από μοντέλα που δεν αφορούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των λιμένων, ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον και επιτρέπουν την χωρίς εμπόδια δραστηριοποίηση όλων των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού cluster.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Ν.Δ. πρώην υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα μας από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά είναι να κάνει μια στροφή στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ένα από τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, συνέχισε, έχει να κάνει με τη γεωγραφική μας θέση, η οποία παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γίνει το διεθνές διαμετακομιστικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ντιοανατολικής Ευρώπης. Και για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα των Logistics, τον οποίο έχουν υποδείξει στο παρελθόν και οι μελέτες της McKinsey και του ΙΟΒΕ, ως έναν από τους κύριους τομείς που μπορούν να δράσουν ως καταλύτες στην πορεία προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των logistics θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στην οικονομία, συμβάλλοντας στην τόνωση μιας σειράς από τομείς, όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η αγροτική παραγωγή.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΙΔΙΠ, καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε πως σε µια εποχή που τη χαρακτηρίζει η ταχύτητα, η ποιότητα και η απαίτηση για µείωση του κόστους, το ζητούµενο είναι πολύ απλό στον προσδιορισµό του και πολύ δύσκολο στην υλοποίησή του. Στις εξαγωγές κάθε χώρας αλλά και κάθε επιχείρησης, σηµαντικότατο ρόλο για την ανταγωνιστικότητα διαδραµατίζουν οι παράγοντες απόσταση, χρόνος παράδοσης και κόστος µεταφοράς. Παράγοντες που τα logistics έχουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν. Η στενή συνέργεια του κλάδου του εμπορίου με τον αντίστοιχο της παροχής υπηρεσιών logistics, μπορεί να προσδώσει την απαιτούμενη ώθηση για την ανάκαμψη και την επανενεργοποίηση της πραγματικής οικονομίας και να αναδείξει την πατρίδα μας ως ισχυρό περιφερειακό κόμβο, που να εκμεταλλευτεί το σύνολο των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού και τη γεωγραφική αξία των υποδομών που διαθέτουμε.
Την εκδήλωση, χαιρέτισε ακόμη, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιώνης. Όπως επισήμανε ο Σταμάτης Ανδριανόπουλος, Ιδρυτής και Executive Consultant, PLANNING, κατά τον LPI, έναν δείκτη αξιολόγησης κάθε χώρας στον τομέα των εθνικών logistics, ο οποίος δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και αξιολογεί 160 χώρες, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση μεταξύ 2012 και 2014, και μικρή πτώση το 2016. Το 2012 1η αναδείχθηκε η Σιγκαπούρη, ενώ τα έτη 2012 και 2014 την καλύτερη απόδοση στα logistics είχε η Γερμανία. Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του διερχόμενου εμπορευματικού φορτίου από την Ελλάδα.
H Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ανδριανόπουλος, καλείται να μεταβεί στο επόμενο επίπεδο και να αναπτύξει την αγορά παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Η αύξηση του διερχόμενου φορτίου και η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μπορούν να γίνουν η κύρια δύναμη για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Logistics αναδεικνύει την δράση «Διευκόλυνση των διαδικασιών διαχείρισης transit φορτίου και παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (added-value services)» ως 1η προτεραιότητα της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics & μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, Νικόλαος Ροδόπουλος αναφέρθηκε στους πυλώνες στρατηγικής για την ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας & των Logistics, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του καθ. Michael Pinedo, του Stern School of Business, για τις τάσεις στο Container Port Management.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ) και Καλλίνικος Καλλίνικος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Goldair Cargo A.E.