Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017

πηγή: fortunegreece.com

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης έκανε αναφορά στα επενδυτικά κονδύλια που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 θα αρχίσουν να υφίστανται δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως γνωστοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Με το νέο Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, ενώ με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι ετοιμάζεται αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track), προκειμένου να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις σε περισσότερους  τομείς της οικονομίας, ενώ επίκειται και νομοσχέδιο για σύστημα ουσιαστικών ελέγχων και εποπτείας της αγοράς.
Σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο Χαρίτσης σημείωσε ότι η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων  των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και η υπέρβαση των στόχων απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που επιτεύχθηκε το 2016, συνηγορούν στο ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που θα εκτελεστεί πολύ σημαντικό μέρος των νέων προγραμμάτων.

Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, αναμένεται στον πρώτο μόνο κύκλο, για μόλις τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του νόμου, να υποβληθούν περί τα 800 επενδυτικά σχέδια, με ιδιαίτερο βάρος να πέφτει στη βιομηχανία/μεταποίηση, καθώς και στον πρωτογενή τομέα.

Σε σχέση με την αξιολόγηση, ο Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με υποχώρηση από τη μεριά μας σε παράλογες απαιτήσεις στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και των δημοσιονομικών στόχων».

Για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι «η διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες αναπαράγει τις στρεβλώσεις στη λειτουργία της Ευρωζώνης».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com