Η χαμηλότερη απόδοση του κινέζικου νομίσματος γουάν την τελευταία 20ετία και οι νομισματικές μεταρρυθμίσεις του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi αποτέλεσαν τις σημαντικότερες αιτίες για τις οποίες το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin επιστρέφει μετά από τρία χρόνια σε τιμές άνω των 1.000 δολαρίων.
Το ασταθές κρυπτονόμισμα είχε (η αλήθεια είναι) αρκετό καιρό να μας απασχολήσει, ωστόσο μέσα στο 2016 η πορεία του ήταν αξιοσημείωτη αφού η αξία του ανέβηκε κατά 125%. Και στις πρώτες μέρες του 2017, χθες, η αξία του ανέβηκε ξανά πάνω από το όριο των 1.000 δολαρίων και συγκεκριμένα στα 1.022.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι περισσότερες πράξεις με Bitcoin, που ώθησαν προς τα πάνω την αξία του τους προηγούμενους μήνες, εντοπίζονται στην Κίνα, καθώς το κινέζικο νόμισμα απώλεσε το 7% της αξίας του. Έτσι αποτέλεσε μια ελκυστική, παρά το υψηλό ρίσκο της, επιλογή είτε για εκείνους που έχασαν την εμπιστοσύνη προς το γουάν είτε για αυτούς που ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα εκτός χώρας, αποφεύγοντας τους κεφαλαιακούς ελέγχους.
Η προηγούμενη φορά που το Bitcoin είχε αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας ήταν το 2013 όταν οι συνεχείς αυξήσεις της αξίας του είχαν οδηγήσει στην τιμή-ρεκόρ που ξεπέρασε τα 1.100 δολάρια το Δεκέμβριο της συγκεκριμένης χρονιάς. Ωστόσο, μια επίθεση χάκερ σε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο (Μt. Gox) είχε ως αποτέλεσμα να πέσει βίαια η τιμή του στα 400 δολάρια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Όμως από τότε μέχρι σήμερα το κρυπτονόμισμα έχει δείξει σημάδια αυξανόμενης σταθερότητας, χωρίς βίαιες μεταβολές (είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη άνοδος στην τιμή του ήταν 10% όταν το 2013 ήταν 40%), ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η αύξηση του αριθμού Bitcoin που υπάρχουν πλέον στο σύστημα, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνάει πλέον τα 16 δισ. δολάρια.