Η παρουσίαση του ρομπότ AutiZmo που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Λευκωσία ήταν πολλά υποσχόμενη.
Δεν συμβαίνει κάθε μέρα μία Κύπρια επιστήμονας από το CERN (!), να παρουσιάζει ένα ρομπότ που έφτιαξε η ίδια (!) και το οποίο μπορεί να νιώσει την αντίδραση ενός αυτιστικού παιδιού και να την εξηγήσει στους γονείς του (!).
Δυστυχώς η παρουσίαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού η Κάθριν Δημητριάδη, όπως είναι το όνομα της επιστήμονα δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι φρόντισαν να το εκφράσουν με όχι και τόσο κόσμιο τρόπο.
Αυτή η εξέλιξη μας ανάγκασε να ανατρέξουμε στο βιογραφικό της Δρ Δημητριάδου όπου έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως ξεκίνησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο σε ηλικία 11 ετών και διαθέτει 4 PHD, ενώ απαξιεί να αναφερθεί στα Master που διαθέτει αφού κανείς δεν ασχολείται με αυτά (δική της δήλωση). Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι στο προφίλ της στο Linkedin απ’ όπου και το βιογραφικό δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο πλην του Autism University το οποίο στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουμε.
Σε ένα δεύτερο βιογραφικό που η ίδια έχει αναρτήσει στο Amazon και συνοδεύει το μοναδικό βιβλίο που έχει εκδώσει (μετά από τέσσερα PhD) αναφέρει ότι έχει 3 PhD στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής, της Σωματιδιακής Φυσικής και της Κβαντικής Ψυχολογίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της αναφέρει ότι εργάστηκε στο CERNόπου μπορεί κάποιος να την εντοπίσει ως συμμετέχοντα σε πειράματα στο Grey Bookτου ερευνητικού κέντρου (κάτι σαν εξωτερικός συνεργάτης) και έστησε 2-3 εταιρίες για να προωθήσει τα καινοτόμα διαγνωστικά εργαλεία που η ίδια είχε δημιουργήσει.
Ανακάλυψε το S.M.A.R.T. , μία τεχνική για να μπορεί κάποιος να ανακτά την αποθηκευμένες αναμνήσεις, καθώς επίσης και το MOgs, ένα εργαλείο που σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα μπορεί να εντοπίσει τις αιτίες αυτοάνοσων νοσημάτων. Δυστυχώς το MOgs το πετύχαμε ως αναφορά σε δικές της και μόνο συνεντεύξεις. Μέσω του S.M.A.R.T., πάντως, προέκυψε και το AutiZmo που την έφερε και στη δική μας επικαιρότητα.
Ο AutiZmo μπορεί να νιώσει την κάθε αντίδραση που έχει ένα αυτιστικό παιδί και να την εξηγήσει στους γονείς του. Μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου. Το AutiZmo διαβάζει το quanta που είναι μια ραδιενέργεια-φώς που εκπέμπει ο ανθρώπινος οργανισμός και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαβάσει τον γενετικό κώδικα. Το AutiZmo είναι ένα ρομπότ το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη μορφή. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο μπορεί να μιλήσει και βρίσκεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την δημιουργία του, προσπαθούν να βρούν επενδυτές. Στόχος της συγκεκριμένης εφέυρεσης ήταν η εξοικείωση παιδιών με αυτισμό, με τους γονείς τους.
Πέραν των επιστημονικών επιτευγμάτων η κ. Δημητριάδου είναι αρωματοποιός και κατασκευάζει αρχαία Αιγυπτιακά αρώματα, μουσικός της ροκ και κατά καιρούς ασχολήθηκε με την καρμική ενέργεια ενώ μέσω ενός κβαντικού μηχανήματος μπόρεσε να ανατρέξει μέσω του DNA της 3.000 χρόνια πριν.
Kάθε Τετάρτη αφιερώνεται στις «Realization Days» όπου το μόνο που κάνει είναι να σκέφτεται και να καταγράφει τις ανακαλύψεις της. Όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα τα βρήκαμε με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν ίσως οι χορηγοί της εκδήλωσης όπως η Συνεργατική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ και η CYTA και βέβαια τα ΜΜΕ που της έδωσαν χώρο να αναλύσει τις… ανακαλύψεις της!
*O Ανδρέας Νικολαϊδης είναι αρχισυντάκτης της offsite.com.cy
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην offsite ΕΔΩ