Στα 25 δισ. ευρώ οι ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

πηγή: fortunegreece.com

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα των Eurobank και Grant Thornton στο πλαίσιο των Growth Awards.

Σε περίπου 25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή, 1 στις 4 επιχειρήσεις εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια κίνησης, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton.

Η έρευνα με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη», που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων «Growth Awards» σε διοργάνωση της Eurobank και της Grant Thornton, εξέτασε 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους για την περίοδο 2009-2015.

Το 92% είναι μικρομεσαίες εταιρείες, δηλαδή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ και μπορεί η συνεισφορά τους από πλευράς τζίρου ή κερδοφορίας να είναι μικρή, αλλά αποτελούν τον βασικό εργοδότη στην ελληνική αγορά, καθώς απασχολούν το 66% του εργατικού δυναμικού.

Η έρευνα σημειώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ανθεκτικότητα, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος. Είναι ενδεικτικό, ότι 1 στους 2 κλάδους κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του την προηγούμενη χρονιά, αν και συγκεκριμένα 44 κλάδοι παρέμειναν σε ρυθμούς ύφεσης, ενώ για φέτος αυτοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στους 49.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών οι οποίες κατέχουν το 80% των συνολικών πωλήσεων και το 75% του συνολικού δανεισμού.

Από τη μελέτη φαίνεται ότι ένας στους 2 κλάδους κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του την προηγούμενη χρονιά και συγκεκριμένα 44 κλάδοι παρέμειναν σε ρυθμούς ύφεσης, ενώ για φέτος αυτοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στους 49. Επίσης 5 στις 10 επιχειρήσεις κατάφεραν να εμφανίσουν το 2015 αύξηση τζίρου, αλλά μόνο 2 από αυτές κατάφεραν να μεταφράσουν την αύξηση αυτή σε κερδοφορία, που σημαίνει ότι προκειμένου να ανακτήσουν μερίδια αγοράς προχώρησαν σε πωλήσεις έως και κάτω του κόστους.

Ακόμη 6 στις 10 παρουσιάζουν οριακή κερδοφορία, που όμως δεν φαίνεται να αυξάνεται, ενώ το πρόβλημα ρευστότητας και πρόσβασης σε νέα κεφάλαια αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 1 στις 4 εταιρείες έχει αρνητικά κεφάλαια κίνησης, ενώ 1 στις 4 δεν έχει ικανά λειτουργικά κέρδη για να αποπληρώσει τους τόκους.

Επίσης, ένας ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας είναι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών χωρίς ουσιαστικό όφελος για το κράτος, αφού χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύεται ότι τα κρατικά έσοδα από φόρους μειώνονται, ενώ η διαδικασία αυτή στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις που θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επενδύσεις. Τέλος, υπάρχει και μία ελίτ εταιρειών που φτάνει στο 20% και που συνδυάζουν προοπτικές ανάπτυξης και χρηματοοικονομική υγεία.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com