Η Αφρική δεν είναι πια αυτή η φτωχή ήπειρος με τις αχανείς εκτάσεις, τα άγρια ζώα, τα υποσιτισμένα παιδιά, τους εμφυλίους πολέμους, το χαμηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο και την ανομία. Το εμπόριο της Αφρικής κυριαρχείται από τις φυσικές πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο δεν κάνει εντύπωση. Από κράτος σε κράτος βέβαια, υπάρχουν τεράστιες διαφορές, από την πιο ανεπτυγμένη Νότιο Αφρική μέχρι το Μπουρούντι, καθιστώντας την Αφρική την ήπειρο των ακραίων αντιθέσεων. Τα πιο πολλά κράτη είναι υποανάπτυκτα και επομένως βασίζονται στις εισαγωγές τους και την εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Τότε γιατί στην Αφρική; Γιατί η Υποσαχάρια Αφρική είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη, περιλαμβάνοντας 7 από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου με ανάπτυξη 5,6% το 2013 και 6,1% το 2014. Οι εξαγωγές των Η.Π.Α. τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία εκεί και ο τζίρος εξαγωγών του 2014 ξεπέρασε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υπερπληθυσμός και η χαμηλή ανάπτυξη δημιουργούν μεγάλη ανάγκη για εισαγωγές τροφίμων αλλά και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Επίσης λόγω των τεράστιων ρυθμών ανάπτυξης και επενδύσεων συναντάμε πολλές εισαγωγές σε πάσης φύσεως μηχανήματα και εξοπλισμό με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις φυσικές πηγές ενέργειας. Χημικά, πλαστικά και εργαλεία βρίσκονται ψηλά στην λίστα των εισαγωγών. Οι Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν εμπορικές σχέσεις και επενδύουν πολύ, εδώ και δεκαετίες. Πιο πρόσφατα, κράτη όπως Ινδία, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Νορβηγία, Γαλλία, Αυστραλία και Καναδάς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Μαύρη ήπειρο βλέποντας τον οικονομικό κορεσμό και την ύφεση στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον εκεί.