Η Ευρώπη επενδύει στις νεοφυείς επιχειρήσεις

πηγή: tovima.gr
Το ποσό των 23 δισ. δολαρίων άντλησαν την τελευταία πενταετία περίπου 990 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) σε πέντε χώρες της Ευρώπης, από όλους σχεδόν τους χώρους της οικονομικής δραστηριότητας. Εφέτος, όμως, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατεγράφη μια «κόπωση» της τάξεως του 23% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των startup επιχειρήσεων στο σύνολο της Ευρώπης.

Ερευνα της Startup Europe Partnership

Σύμφωνα με έρευνα της Startup Europe Partnership που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, οι μικρές αλλά δυναμικές εταιρείες (scale-up startups) κατάφεραν να αντλήσουν 23 δισ. δολάρια, προσελκύοντας κυρίως κεφάλαια από venture capitals και λιγότερο από την εισαγωγή των μετοχών τους σε κάποια οργανωμένη αγορά (IPO).
Η εν λόγω έρευνα, που εστιάστηκε σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, έδειξε πως η Βρετανία αποτελεί την κορυφαία χώρα στη Γηραιά Ηπειρο τόσο σε επίπεδο πλήθους scale-up εταιρειών όσο και στα κεφάλαια που άντλησαν, ενώ ακολουθούν από σχετικά κοντινή απόσταση η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία υπολείπονται της σχετικής κατάταξης. Ειδικότερα, οι startup εταιρείες στη Βρετανία άντλησαν 11,1 δισ. δολάρια, οι γερμανικές 6,6 δισ. δολάρια, οι γαλλικές 3,1 δισ. δολάρια, οι ισπανικές 1,8 δισ. δολάρια και οι ιταλικές 0,4 δισ. δολάρια.
Αναφορικά με τους τομείς που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές scale-up startups, δεν είναι άλλοι από τις λύσεις λογισμικού και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οπως προαναφέρθηκε, η πλειονότητα των προς επένδυση κεφαλαίων προέρχεται από venture capitals (επιχειρηματικά κεφάλαια) και λιγότερο από διαδικασίες δημόσιων προσφορών (IPO).
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μόλις το 7% των scale-ups άντλησε το 56% των venture capitals κεφαλαίων.
Την κορυφαία τριάδα των ευρωπαϊκών scalers συγκροτούν η βρετανική  Markit (οικονομικά δεδομένα) με 1,5 δισ. δολ. και οι γερμανικές Delivery Hero (ηλεκτρονικές παραγγελίες φαγητού) με 1,3 δισ. δολ. και Zalando (ηλεκτρονικό εμπόριο) με 900 εκατ. δολάρια.

Στις ΗΠΑ η μερίδα του λέοντος

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη μελέτη της Funderbeam κατέδειξε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης άντλησαν συνολικά χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2015, μέγεθος μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αντιθέτως, η Βόρεια Αμερική και ειδικότερα οι ΗΠΑ έλαβαν τη μερίδα του λέοντος, καθώς οι startup εταιρείες τους κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση της τάξεως των 17,6 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Πτωτική τροχιά ακολούθησαν και οι startups από την Ασία καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2015 συγκέντρωσαν συνολικά 4,2 δισ. δολ., ποσό το οποίο είναι συρρικνωμένο κατά 28% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
διαβάστε περισσότερα εδώ:
tovima.gr