Γιάννης Ευμολπίδης, 32, Συνιδρυτής, είναι πολεοδόμος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολεοδομία και την Ανάπτυξη ακινήτων στο Columbia University. Σήμερα, είναι ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα αστικού σχεδιασμού.
Βασίλης Ζούπας, 32, Συνιδρυτής, είναι Πολιτικός Μηχανικός (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και κάτοχος MBA από το INSEAD. Σήμερα είναι Product Manager σε εταιρία τεχνολογίας.
Βασίλης Γκότσης, 32,είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές e-technology for Βusiness στο πανεπιστήμιο του Sunderland. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας VGWEBTHINGS και ο προγραμματιστής της πλατφόρμας WEPOLITICS.
Κωνσταντίνος Ζέρβας, 32, είναι Πολιτικός Μηχανικός (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) ενώ το 2014 πήρε τον τίτλο του MBA από το ALBA. Έχει εργαστεί σαν Project Manager κυρίως σε κατασκευαστικά έργα μεγάλου προϋπολογισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνος/η σας?
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια και ήρθε στη σημερινή της μορφή μετά από πολλές συζητήσεις και μεταβολές. Παρόλο που η πλατφόρμα μας είναι ήδη live στο διαδίκτυο εδώ και 7 μήνες, η ομάδα (που μεγαλώνει) συνεχίζει να δουλεύει και να πραγματοποιεί αλλαγές στο προϊόν και το επιχειρηματικό μοντέλο.
Θα λέγαμε ότι αυτό που μας οδήγησε να κάνουμε πραγματικότητα και προϊόν την ιδέα μας ήταν περισσότερο το κοινό όραμα της ομάδας παρά η σκέψη ότι θα είχαμε έσοδα από αυτό το εγχείρημα.
Αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε γιατί αγαπάμε την πόλη και πιστεύουμε στους ανθρώπους της, αλλά αντιπαθούμε τις υπάρχουσες δομές πολιτικής συμμετοχής. Πιστεύουμε πως το WEPOLITICS μπορεί να γίνει φορέας δημιουργικών ιδεών, μετρήσιμων απόψεων, ουσιαστικής κριτικής και επέμβασης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης – από τον Δήμο μέχρι και τη Βουλή.
Καθώς η ομάδα είχε συνεργαστεί από κοινού και σε παλιότερα projects, γνωρίζαμε ότι κάτι άλλο που μας ενώνει είναι το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας. Έτσι, έχοντας διακρίνει μια δυναμική στο συγκεκριμένο project, αποφασίσαμε να κάνουμε το WEPOLITICS πραγματικότητα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να «επιχειρείς» στις μέρες μας (ειδικά στην Ελλάδα), πιστεύουμε στην ιδέα μας, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το WEPOLITICS να πετύχει αρχικά στην Ελλάδα κι έπειτα σε χώρες του εξωτερικού.
Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;
Το WEPOLITICS είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που σχεδιάστηκε για να φέρει την επανάσταση στην πολιτική έκφραση. Καθώς η ψηφιακή μας παρουσία γίνεται όλο και πιο σημαντική, πιστεύουμε ότι η πολιτική έκφραση και συμμετοχή στα κοινά πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με έναν νέο και πιο δημιουργικό τρόπο. Στις μέρες μας ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την έννοια του κοινωνικού δικτύου οποιασδήποτε μορφής. Το Facebook για το κοινωνικό του προφίλ, το Linkedin για τα επαγγελματικά, το Instagram για τη φωτογραφία κτλ. Το WEPOLITICS έχει σκοπό να συνδυάσει αυτήν την ψηφιακή ταυτότητα (Digital ID) που έχει δημιουργήσει ο κόσμος στο διαδίκτυο με την πολιτική του (Political ID).
Όπως σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, ο καθένας μπορεί με μια απλή εγγραφή να γίνει μέλος στη πλατφόρμα μας, να κάνει την ερώτησή του, να εκφραστεί, να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις που έχουν ήδη τεθεί και να λάβει σε πραγματικό χρόνο μετρήσιμα αποτελέσματα με στατιστικά διαγράμματα. Η ιδέα είναι να τίθενται θέματα προς συζήτηση από το πολύ τοπικό επίπεδο της γειτονιάς και του Δήμου, της Περιφέρειας έως και το εθνικό σε επίπεδο χώρας. Με τη δημιουργία Premium λογαριασμών θα δίνεται η δυνατότητα σε εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των βαθμίδων να επικοινωνούν με τον κόσμο τους και να μετράνε τις απόψεις τους σε καθημερινή βάση. Πηγή των κοινωνικών προβλημάτων είναι η μη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο το WEPOLITICS φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό και να «διορθώσει» τη Δημοκρατία.
Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there!
Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται τουλάχιστον στα πρώτα βήματα να έχεις όρεξη, διάθεση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και την ομάδα σου. Έπειτα πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή. Θα έρθουν κάποιες δύσκολες στιγμές, όπως μια ήττα σε διαγωνισμό ή μια άρνηση από επενδυτή ή ακόμα και άσχημα σχόλια από τρίτους για την ιδέα σου. Το σημαντικό είναι να είσαι ανοιχτός και δεκτικός στο feedback. Μια καινούρια ιδέα ή ένα startup είναι ένας ζωντανός οργανισμός (living project). Μέσα από τη διαδικασία δοκιμαστικής περιόδου (testing) και ανατροφοδότησης, το προϊόν σου μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια και η τελική του μορφή ή το επιχειρηματικό μοντέλο να είναι τελείως διαφορετικά από την αρχική σου ιδέα. Αρκεί να το πιστεύεις το ίδιο ή και περισσότερο απ’ ό, τι αρχικά!