Εάν αναρωτιέστε τι είδους ιδέες για startups χρηματοδοτούνται, τα καλά νέα είναι οτι υπάρχουν αρκετές ιδέες σε διάφορους τομείς που αν κάποιος κάνει κάτι innovative τότε οι χρηματοδοτήσεις που μπορεί να πάρει είναι αρκετά υψηλές. Προειδοποιητικά, οι περισσότερες ιδέες που ακολουθούν είναι πολύ challenging διότι καλύπτουν κάποια από τα κύριότερα θέματα στον πλανήτη μας!
1. Η Ενέργεια – χαμηλού κόστους αυξάνει την ποιότητα ζωής.
Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε μπορείτε να δημιουργήσετε για να κάνετε την ενέργεια φθηνότερη από τις τρέχουσες πηγές ενέργειας θα είναι κάτι το επαναστατικό. Το ίδιο ισχύει και για την εξαγωγή ενέργειας από νέες πηγές. Οι νεότερες πηγές ενέργειας είναι η ηλιακή, η αιολική, τα βιοκαύσιμα αιθανόλης, βιοκαύσιμα από άλλες πηγές, όπως Jatropha, γεωθερμική, το υδρογόνο, το θόριο, κ.λπ.
2. Virtual Reality
Είναι αρκετά τρομακτικό να μην βρίσκεται ως προϊόν μέσα στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Μία startup που θα έκανε πιο πρακτική και πιο απλή τη χρήση του θα ήταν άξια μεγάλων χρηματοδοτήσεων.
3. Ρομπότ
Τα ρομπότ ήδη κάνουν την εμφάνιση τους στο manufacturing κομμάτι όσο και σε στρατιωτική χρήση. Όμως υπάρχουν ελάχιστα ρομπότ τα οποία συνδέονται άμεσα με τον καταναλωτή. Ένα παράδειγμα είναι η Garmin GPS, όπου το επίτευγμα της ήταν οτι υιοθετώντας στρατιωτική τεχνολογία χαρτογράγησης και πλοήγησης τη χρησιμοποίησε κατάλληλα ώστε να συμβαδίσει με τα θέλω του καταναλωτή. Και το πέτυχε…
4. Βιοτεχνολογία
Η υπόσχεση της βιοτεχνολογίας είναι να μας απαλλάξει από ασθένειες και να είμαστε για πάντα νέοι, εν μέρει φαίνεται να είναι σχεδόν μέσα στις δυνατότητές της. Το “Human Genome” πρότζεκτ έχει τελειώσει. Τώρα το θέμα είναι πως αυτή τη γνώση θα την χρησιμοποιήσουν ώστε να τροποποιούνται τα γονίδια μας. Υπάρχουν επίσης και πολλά ηθικά ζητήματα που παίζουν ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Μια startup που θα αντιμετώπιζε και θα έβρισκαι λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα θα έγραφε ιστορία με τα επιτεύγματα της, τόσο στον επιχειρηματικό χώρο όσο και στον επιστημονικό.
5. Υγειονομική περίθαλψη
Στην Αμερική η υγειονομική περίθαλψη είναι υπερβολικά ακριβή για τον κόσμο. Και δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε να είναι. Μία startup που θα έκανε την ιατρική ασφάλιση πιο φθηνή, τα φάρμακα πιο φθηνά ή ακόμα καλύτερα αν δημιουργούσαι κάποιος ένα προληπτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν άξιο μεγάλης χρηματοδότησης.
6. Φαρμακευτική
Τα Φάρμακα πρέπει να αναπτύσονται ταχύτερα και με λιγότερα έξοδα. Προληπτικά φάρμακα, και φάρμακα που δεν θα προκαλούσαν παρενέργεις μετά την ασθένεια θα συγκέντρωναν τεράστιες χρηματοδοτήσεις.
7. Νερό και Τροφή
Νέες χρήσεις των φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων, καθώς και νέα γενετικά τροποποιημένα είδη σε υψηλής απόδοσης καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν σημαντικά την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Η έλλειψη νερού και η επισιτιστική κρίση είναι αναπόφευκτες καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Μια startup που ανακαλύπτει νέες πηγές τροφής, ή βελτιστοποιεί τις ήδη υπάρχουσες πηγές θα σώσει εκατομμύρια ζωές. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Η ευκολότερη αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, που είναι εμπορικά εφικτή, θα είναι μια σημαντική καινοτομία.
8. Εκπαίδευση
Προσανατολίζοντας μαθητές προς τoυς σωστούς επιστημονικούς κλάδους και με τη βοήθεια σωστών καθηγητών θα κάναμε τον παγκόσμιο πληθυσμό εξυπνότερο. Ωστόσο δεν μπορούμε να βάλουμε σε κάποια κλίμακα τους καλούς δασκάλους, αλλά μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εμβέλειά τους μέσω του διαδικτύου, ακόμη και σε one-on-one διδασκαλία. Η Εκπαίδευση είναι το κλειδί για όλα τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα, είναι η αφετηρία των πάντων και για αυτό θεωρείται ένας hot χώρος στο funding.
9. Υποδομή του Διαδικτύου
To διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε κυβερνήσεις, φυσικές καταστροφές, hacking, και το δικό του μέγεθος. Τα προϊόντα που θα κρατούν τις πληροφορίες ασφαλείς στους servers, η ενίσχυση της ασφάλειας, και εφευρέσεις πάνω στον καλύτερο τρόπο αποθηκεύσης τεράστιων ποσοτήτων σε πληροφορίες αξίζουν χρηματοδότηση.
10. Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση είναι ένας πολύ μεγάλος πελάτης. Το λογισμικό τους είναι συνήθως ξεπερασμένο ή απλά κακό. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα με την αποτελεσματικότητα μίας startup.
11. Επιστήμες
Μόνο τα πανεπιστήμια και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά μεγάλης κλίμακας επιστημονικές έρευνες σήμερα. Δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές όμως. Γιατί δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν ανεξάρτητα έργαστήρια ερευνών; Ίσως, crowd-funded πλατφόρμες;
12. Θέσεις εργασίας (για 1 εκατ. Ανθρώπους)
Πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν αναπόφευκτα από ρομπότ και υπολογιστές μέσα στα τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι άνθρωποι θα είναι εκτός εργασίας. Οι άνθρωποι θα γεμίσουν νέα επαγγέλματα. Κάποιος πρέπει να μορφωθεί και στη συνέχεια να εκπαιδεύσει τον κόσμο στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Κάποιος πρέπει να φτιάχνει τα ρομπότ!
13. Hollywood 2.0
Νέα ταλέντα δεν είναι πλέον παρακολουθημένα από κάποιους άλλους εκτός από agencies. Το κοινό του YouTube μπορεί άμεσα να επιλέξει ποιους και τι θα ήθελε. Και αυτές οι διασημότητες μπορούν να αλληλεπιδρούν άμεσα με τους fans τους. Μία startup μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ταλέντα μέσω του YouTube.
14. Τηλεπικοινωνίες
Εκτός του Skype, του WhatsApp και του Snapchat, δεν υπάρχουν πραγματικά μεγάλα επιτεύγματα στο πως μιλάμε μέσω απόστασης. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει ταχύτερη, πιο απλή, με πιο αποτελεσματική χρήση των broadband συνδέσεων και με λιγότερες διαφημίσεις σε ένα app. Ικανοποιώντας αυτές τις ατέλειες κάποιος θα μπορούσαι να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα apps.
ΆΛΛΟΙ τομείς είναι η Μετακίνηση (πιο μικρά και πιο eco-friendly αμάξια), Προγραμματισμός (νέα εργαλεία εργαλεία programming), Διαφορετικότητα (το εκπαιδευτικό συστημα και το εργασιακό περιβάλλλον να παίζουν σημαντικότερο ώστε να κάνουν ανθρώπους με οποιαδήποτε εθνικότητα, φυλή και φύλο να αποδώσει στα κορυφαία επίπεδα τους) και άλλα.