Το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ελληνική Workable και το ξέσπασμα του ιδρυτή της στο FB

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Πώς περιγράφει ο Νίκος Μωραϊτάκης τα προβλήματα που επικρατούν στην Ελλάδα μέσα από το παράδειγμα της Ολλανδίας.

Η Workable είναι σίγουρα μια από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις ελληνικών start – up εταιρειών, που πλέον έχουν περάσει στο επόμενο επίπεδο και αναπτύσσουν δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία που ίδρυσαν ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης το 2012, έλαβε πρόσφατα νέα ψήφο εμπιστοσύνης από το επενδυτικό κοινό.

Τον Φεβρουάριο η Workable, που έχει αναπτύξει ένα εύχρηστο λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία προσλήψεων, ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. δολαρίων, με βασικούς επενδυτές την Greylock IL, θυγατρική της φημισμένης Greylock Partners, το JEREMIE Openfund II, αλλά και επενδυτές-αγγέλους που την είχαν στηρίξει και στο παρελθόν.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις 12 μήνες μετά την άντληση 1,5 εκατ. δολαρίων, που σηματοδότησε και την πρώτη είσοδο της Greylock IL στο μετοχικό κεφάλαιο της Workable.

Για την εταιρεία έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα και στο εξωτερικό. Ο Νίκος Μωραϊτάκης με μια ανάρτηση του στο Facebook περιέγραψε πως οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας προσέγγισαν την εταιρεία, ώστε να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Διαβάστε την αντίδραση του και το πώς σχολιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα:

Σήμερα μίλησα με δύο εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών της Ολλανδίας. Είναι στη Βοστώνη, μία από τις πολλές εμπορικές αντιπροσωπείες που έχουν σε όλο τον κόσμο.

Μας προσέγγισαν γιατί θα ήθελαν να επενδύσουμε στη χώρα τους, να κάνουμε δουλειές εκεί και να ανοίξουμε γραφεία. Έχουν μία υπηρεσία που μας παρέχει δωρεάν tax advisors, λογιστές, recruiters και ανθρώπους που μπορούν να μας βρούνε γραφεία, να κανονίσουν όλη τη γραφειοκρατεία (από τη Βοστώνη, χωρίς να επισκεφτούμε τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ολλανδία), άδειες, κλπ. Πρότειναν να μας κάνουν δωρεάν οικονομική μελέτη για να δούμε τι φόρους θα πληρώνουμε, ποιο θα είναι το κόστος εργασίας, κλπ. Πρότειναν να μας πετάξουν στο Άμστερνταμ για να γνωρίσουμε τοπικές επιχειρήσεις, να δούμε χώρους γραφείων και να έχουμε δωρεάν συναντήσεις με recruiters αλλά και στελέχη που θα μπορούσαμε να προσλάβουμε.

Δεσμεύονται ότι αν ανοίξουμε εκεί εταιρία οι φόροι, εισφορές, κλπ δεν θα αλλάξουν για εμάς για 10 χρόνια ώστε να μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό με μεγάλο ορίζοντα. Έχουν προγράμματα που μας δίνουν οικονομική βοήθεια για να στήσουμε τα operations μας εκεί, αναλογικά με το venture capital funding που παίρνουμε (δηλαδή μας δίνουν επιπλέον funding από ό,τι έχουμε, δωρεάν, αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε στην Ολλάνδία). Είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν όλα αυτά ακόμη και για ένα γραφείο 3-4 ατόμων, γιατί βλέπουν μακριά και πιστεύουν ότι αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας εκεί και το κράτος τους μας εξυπηρετεί, μέσα σε μια δεκαετία θα πετύχουμε, θα μεγαλώσουμε και θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους, θα προσλάβουμε περισσότερους Ολλανδούς.


διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com