Πόσοι Σερβιτόροι θα Απασχοληθούν στην Ελληνική Οικονομία μέχρι το 2020;

Όπως το επάγγελμα των μαγείρων έτσι και αυτό των σερβιτόρων είναι άμεσα συνυφασμένο με τον τουριστικό κλάδο. Η αύξηση του κλάδου αυτού έχει άμεση και έμμεση επίπτωση στην απασχόληση, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο σχεδόν των τομέων της οικονομίας.

Η εξέλιξη της απασχόλησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος τα τελευταία χρόνια συνδέεται με την οικονομική κρίση. Αρκετοί είναι οι νέοι που στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία αναγκάζονται να στραφούν σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν χαμηλού επιπέδου δεξιότητες, όπως είναι αυτό των σερβιτόρων.

Ο σερβιτόρος ασχολείται με το σερβίρισμα και την περιποίηση των πελατών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία ή άλλα καταστήματα διασκέδασης. Βοηθά τον πελάτη στην επιλογή των φαγητών και των ποτών που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος. Στη συνέχεια, παίρνει την παραγγελία και τη μεταφέρει στο μάγειρα ή στο προσωπικό που ετοιμάζει τα ορεκτικά, τις σαλάτες, το κύριο φαγητό ή τα ποτά. Κατόπιν τα σερβίρει, ελέγχει μήπως υπάρχουν ελλείψεις στο τραπέζι, παρακολουθεί συνέχεια τις ανάγκες του πελάτη και φροντίζει για την είσπραξη του λογαριασμού.

Ο σερβιτόρος με καθήκοντα βοηθού στρώνει και ετοιμάζει το τραπέζι, φέρνει τα σερβίτσια (ποτήρια, πιρούνια, μαχαίρια), σερβίρει το ψωμί και τα ποτά. Όταν εργάζεται ως αρχισερβιτόρος, υποδέχεται με ευγένεια τον πελάτη στην αίθουσα του εστιατορίου, τον βοηθάει να βρει διαθέσιμο τραπέζι ή τον οδηγεί στο τραπέζι που έχει κρατηθεί. Επίσης, φροντίζει να εξυπηρετηθεί γρήγορα ο πελάτης και, γενικά, ελέγχει και συντονίζει το όλο σερβίρισμα, ώστε ο πελάτης να μείνει ικανοποιημένος.

Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των σερβιτόρων ανά περιφέρεια. Παρατηρούμε ότι στην περιφέρεια της Αττικής απασχολείται το 29,7% του συνόλου των σερβιτόρων, ενώ στις νησιωτικές περιφέρειες, όπου είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης, το 25,7%.

Διάγραμμα 1. Γεωγραφική κατανομή σερβιτόρων ανά περιφέρεια (2011)

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης-Απογραφή Πληθυσμού 2011.

Το βασικό ερώτημα όμως, που αφορά στο μέλλον, είναι το πώς αναμένεται να μεταβληθεί η απασχόληση των σερβιτόρων στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2020.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει μια μεθοδολογία, μέσω της οποίας αναπτύσσεται ένα νέο μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Το μοντέλο αυτό παρέχει εκτιμήσεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, μέχρι το 2020, για τρία σενάρια: ένα βασικό, ένα  αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο. Τα αποτελέσματα του μοντέλου αυτού σε συνδυασμό με τη χρήση Πινάκων Εισροών-Εκροών αποτελούν τη βάση για την πρόβλεψη της απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας μέχρι το 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο παρελθόν αντίστοιχου βάθους ανάλυση για την ελληνική αγορά εργασίας. Ενδεικτικά είναι τα Διαγράμματα 2 και 3.

Διάγραμμα 2. Αριθμός σερβιτόρων που αναμένεται να απασχολούνται στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2020

Πηγή: Petrakis P.E. (Ed.) (2014)The Rebirth of the Greek Labor Market. Building Toward 2020. After the Global Financial Meltdown, Palgrave McMillan.

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διάγραμμα 3. Μεταβολή στην απασχόληση σερβιτόρων το 2020 σε σχέση με το 2012

Πηγή: Petrakis P.E. (Ed.) (2014)The Rebirth of the Greek Labor Market. Building Toward 2020. After the Global Financial Meltdown, Palgrave McMillan.

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Οι προοπτικές απασχόλησης για τους σερβιτόρους αναμένεται να είναι θετικές τόσο για το βασικό όσο και για το αισιόδοξο σενάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης, οι απασχολούμενοι σερβιτόροι θα αυξηθούν κατά 10,67% μέχρι το 2020, φτάνοντας τους 135.809. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει αύξηση 39,74%, ήτοι από 122.715 το 2012 σε 171.483 το 2020. Τέλος, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, οι σερβιτόροι από 122.715 το 2012 θα μειωθούν στους 106.347 το 2020, σημειώνοντας μείωση 13,34%.

 

Βαλσαμής Διονύσης
Οικονομολόγος MSc