Ο χώρος της λογιστικής παραδοσιακά θεωρείται απαραίτητος στον εμπορικό κόσμο και εξαιρετικά διαδεδομένος, λόγω του ρόλου και της αναγκαιότητας του λογιστή – φοροτεχνικού σε…
* της Σωτηρίας Ι. Ελευθερίου
Τη σημερινή εποχή όπου η οικονομική ύφεση εντείνεται, η εγχώρια αγορά εργασίας ακολουθεί μια ανάλογη συρρίκνωση με τα ποσοστά ανεργίας να φθάνουν διψήφιο ποσοστό σε πολλούς κλάδους.
Ο χώρος της λογιστικής παραδοσιακά θεωρείται απαραίτητος στον εμπορικό κόσμο και εξαιρετικά διαδεδομένος, λόγω του ρόλου και της αναγκαιότητας του λογιστή – φοροτεχνικού σε κάθε επιχείρηση. Οι αμοιβές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η ανεργία να είναι σχετικά πιο «ελεγχόμενη» , πάντα συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους στην αγορά εργασίας.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω των οικονομικών συγκυριών, παρατηρείται μια στροφή των πτυχιούχων προς την μετέπειτα ακαδημαϊκή κατάρτιση στον τομέα της λογιστικής, με τα σχετικά με το αντικείμενο μεταπτυχιακά προγράμματα να έχουν την τιμητική τους. Προφανώς λοιπόν, το σύγχρονο εγχώριο οικονομικό γίγνεσθαι οδήγησε σε μια αλματώδη αύξηση της ζήτησης όλων των προγραμμάτων που εξειδικεύονται κυρίως στους τομείς της λογιστικής, των φοροτεχνικών, των τραπεζικών και των χρηματοοικονομικών θεμάτων.
Σε μια μελέτη απορρόφησης των αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2012 από τους κκ. Σταθακόπουλο Βλάση, Χαλικιά Ιωάννη και Παπαλεξανδρή Νάνσυ για λογαριασμό του Γραφείου Διασύνδεσης του εν λόγω Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι από το δείγμα των ερωτηθέντων, ένας στους δύο αποφοίτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των οικονομικών με κύριο σκοπό να αποκτήσει περισσότερη εξειδίκευση και κυρίως επειδή τους ενδιέφερε το θέμα του μεταπτυχιακού τους. Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι όσο πιο εξειδικευμένο αντικείμενο σπουδών υπάρχει σε προπτυχιακό επίπεδο, τόσο λιγότερη θέληση υπάρχει για μεταπτυχιακές σπουδές και το αντίστροφο.
Αναφορικά με τους κλάδους απασχόλησης των αποφοίτων του ΟΠΑ, οι τρεις πρώτοι κλάδοι απορρόφησης είναι ο τραπεζικός, ο εμπορικός και η εκπαίδευση, με το 22% των ερωτηθέντων να εργάζεται στο τμήμα του λογιστηρίου των επιχειρήσεων αυτών . Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αποφοίτων του ΟΠΑ δεν εργάζεται σε μικρές οικογενειακές αλλά μεγάλες ή πολυεθνικές επιχειρήσεις, με το 83% να βρίσκει εργασία σε λιγότερο από ένα χρόνο από το χρόνο αναζήτησης .