Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή που μας πέρασε κάποια επιχειρηματική ιδέα από φιλόδοξη έως και τρελή το αμέσως επόμενο πράγμα που σκεφτήκαμε ”Πως θα γίνει να το κάνω εταιρία αυτό?? Να έχουν να τρώνε ακόμη και τα δισέγγονα μου!!! ”. Καμιά φορά είχαμε σκεφτεί ακόμη και το όνομα π.χ. ”Δισέγγονα ΑΕ” . Εντάξει αυτή θα ήταν η σκέψη των πιο αισιόδοξων . Παρόλα αυτά η λέξη εκεί που θέλω να σταθώ φέρνοντας αυτό το παράδειγμα όσο περίεργο και αν φαίνεται είναι το ΑΕ . Μέσα μου βρίσκω εξήγηση ίσως ότι εμείς τα αρσενικά επηρεαστήκαμε από τις ΠΑΕ , ΚΑΕ και πάει λέγοντας. Ακόμη και για τους πιο ψαγμένους ότι στην Ανώνυμη εταιρία έχουμε ευθύνη μόνο για το ποσό εισφοράς μας και όχι με την προσωπική μας περιουσία .Βέβαια το ελάχιστο ποσό που μπορεί να υπάρχει για κάποια ΑΕ είναι τα 24000 ευρώ (παλαιότερα ήταν τα 60000).
Για πολλούς όμως αυτό το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δημιούργησε τις ΙΚΕ(Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες ) που η κύρια τους διαφορά με τις ΑΕ είναι το κεφάλαιο που σε υποχρεώνει να έχεις το καταστατικό είναι το ευτελές ποσό του 1 ευρώ .
Συνεχίζοντας με τους λόγους που έχει κάποιος για να συστήσει μια ΙΚΕ να αναφέρω ότι η διαδικασία γίνεται πολύ απλούστερη μιας και γίνεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης που λειτουργεί στο ΓΕΜΥ και τα πιστοποιημένα κέντρα υπηρεσίας μιας στάσης(ΚΕΠ) κάτι που σε γλυτώνει από γραφειοκρατία και σου εξοικονομεί χρόνο.
Έπειτα αφού περάσω σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το κόστος ίδρυσης της να αναφέρω πως τα θετικά της ΙΚΕ δεν μας εγγυούνται καμία επιτυχία της επιχείρησης μας σε περίπτωση που εμείς αναλάβουμε ρίσκα τα οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.
Τέλος θα παραθέσω ένα αυτούσιο κομμάτι που βρήκα αναφορικά με τα χρήματα που απαιτούνται για μια ΙΚΕ.
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ;
(Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας)
Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρίας, που είναι 70 ευρώ και εφόσον οι ιδρυτές είναι πάνω από 3, το κόστος προσαυξάνεται με 5 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή. Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης της Εταιρίας δεν επιστρέφεται.
Και επιπλέον:
- το τέλος καταχώρησης Γ.Ε.Μ.Η (10 ευρώ)
- το κόστος εγγραφής στο επιμελητήριο, το οποίο καθορίζεται από το κάθε Επιμελητήριο
- το Τέλος υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, το οποίο ανέρχεται σε ποσό 5,80 €
- Το Τέλος υπέρ του Ταμείου Νομικών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 0,5% επί του κεφαλαίου (κεφαλαιακές εισφορές) εάν συστήνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. Εάν συστήνεται με συμβολαιογραφική πράξη το ποσοστό ποικίλει και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο
ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ;
- Αμοιβή Συμβολαιογράφου (εφόσον επιλεγεί η σύσταση της ΙΚΕ με συμβολαιογραφικό έγγραφο).
Το κόστος για την σύνταξη του συμβολαίου είναι 44,02 ευρώ, πλέον 6 ευρώ ανά φύλλο, πλέον Φ.Π.Α. 23%. Το κόστος των αντιγράφων είναι 5 ευρώ ανά φύλλο, πλέον Φ.Π.Α. 23%. Εισπράττεται από τον ίδιο τον Συμβολαιογράφο και δεν αποτελεί μέρος του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης.
- Αμοιβή δικηγόρου, εφόσον οι εταίροι ή κάποιος από αυτούς επιθυμεί την παρουσία του. Σύμφωνα με τον νόμο δεν απαιτείται η παρουσία δικηγόρου κατά την σύσταση της ΙΚΕ. Η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα, εισπράττεται από τον ίδιο τον δικηγόρο και δεν αποτελεί μέρος του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης.