Περισσότερες από 26 δισ. συσκευές θα είναι μέχρι το 2020 συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, μεταμορφώνοντας το επιχειρείν σε αρκετούς τομείς.
Το διαδίκτυο των πραγμάτων ως όρος περιγράφει ένα ασύρματο δίκτυο «πραγμάτων» που εμπεριέχουν ενσωματωμένη τεχνολογία ώστε να επικοινωνούν χωρίς ανθρώπινη διάδραση. Για παράδειγμα, ένα «πράγμα» μπορεί να είναι μια ασύρματη οθόνη αρτηριακής πίεσης, ένας αισθητήρας σε μια γραμμή παραγωγής, ή μια ταμπελίτσα σε ένα ρούχο σε κατάστημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gartner, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν πάνω από 26 δισ. ασύρματες συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. Δεδομένου ότι αυτός ο αριθμός το 2009 ήταν μικρότερος από 1 δισεκατομμύριο, είναι σαφές ότι το διαδίκτυο διέρχεται μιας εκρηκτικής ανάπτυξης σε σχέση με τα διασυνδεδεμένα «πράγματα».
Με αυτή την ανάπτυξη, είναι δεδομένο ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι θα εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ιδού τρεις εξ’ αυτών:
Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους κλάδους, έχοντας το δυναμικό να βελτιώσει την υγεία, την ασφάλεια και την περίθαλψη δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Με ασύρματα ιατρικά εργαλεία και συσκευές, τα νοσοκομεία είναι σε θέση να συλλέγουν, να καταχωρούν και να αναλύουν δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Αυτό βοηθά το ιατρικό προσωπικό να εφαρμόσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Οι φορετές συσκευές και οι συσκευές καταγραφής δεδομένων για ασθενείς γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, εφόσον έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων υγείας τους, από το σπίτι στο ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, οι φορετές συσκευές τυγχάνουν ολοένα και περισσότερο της προσοχής των ηλικιωμένων και των χρόνια νοσούντων. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί κάποιος να ενημερώσει για την ύπαρξη μιας κατεπείγουσας ιατρικής κατάστασης.