2o Forum για το Επιχειρείν και την Πολιτική «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα»

Φωτογραφία:«Από αριστερά: Ο καθηγητής Στάμος Καραμούζης, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ACT, Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Έφη Στεφοπούλου, Στέλεχος Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής του Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), Δρ. Δημήτρης Κονταρίνης, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας στο Anatolia School of Business του ACT, Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Anatolia School of Business του ACT, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε.»

 

Το νέο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα από την ανοδική πορεία των startups, οι προσδοκίες που γεννούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η εθνική δημόσια πολιτική που απαιτείται για την απαγκίστρωση της επιχειρηματικότητας από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 2ο   Forum για το Επιχειρείν και την Πολιτική με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε από το Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service και το Anatolia School of Business του American College of Thessaloniki/ ACT, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ο Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT καλωσόρισε το κοινό σε μία εκδήλωση που είχε ως στόχο «να φέρει σε διάλογο εκπροσώπους τους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των δυνατοτήτων των startup εταιριών». Ο Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης Εκτελεστικός Διευθυντής του Anatolia School of Business του ACT, προέτρεψε τους νέους επιχειρηματίες «να μείνουν πιστοί στις ιδέες τους, να μην απογοητεύονται από τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες και να αναζητήσουν τους κατάλληλους συνεργάτες προκειμένου να πετύχουν στους στόχους τους».

Κεντρικοί Ομιλητές

Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε. και η Έφη Στεφοπούλου, Στέλεχος Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε ότι οι «νέες τεχνολογίες είναι ο κλάδος στον οποίον θα πρέπει να επενδύσει στρατηγικά η χώρα μας αλλά και η Θεσσαλονίκη» και πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου «μπορεί να γίνει μία από τις βασικές παραμέτρους ώστε να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση». Από την πλευρά της η κ. Στεφοπούλου τόνισε ότι «χρειάζεται εθνική δημόσια πολιτική για την επιχειρηματικότητα με σχέδιο δράσης, καλή νομοθέτηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού», ενώ ανέφερε πως «η ποιότητα της επιχειρηματικότητας εξαρτάται από την ποιότητα του κράτους και το αντίστροφο».

Οι δύο καίριες επισημάνσεις

Οι καίριες επισημάνσεις των δύο ομιλητών πλαισιώθηκαν από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Μιχάλη Στάγκου, ιδρυτή του Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), και του Δρος Δημήτρη Κονταρίνη, Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας στο Anatolia School of Business του ACT. Ο κ. Στάγκος επεσήμανε πως «το μεγάλο στοίχημα του κράτους είναι να μετουσιώσει τη ρητορική σε νομοθετικές πράξεις ώστε να διευκολύνει τους επιχειρηματίες και τους δυνητικούς επενδυτές». Στην ανάγκη εκπαίδευσης των νέων επιχειρηματικών στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Κονταρίνης αναφέροντας σχετικά ότι «η εκπαίδευση σε πρακτικά θέματα και η καθοδήγηση στην υλοποίηση επιχειρηματικών πλάνων αποτελούν ουσιαστική βοήθεια για τους νέους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους στην παρούσα οικονομική κατάσταση».