2ο Θερινό Σχολείο Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας AthNLP 2024

    Από: Startup Team
athnlp

Το Athens Natural Language Processing Summer School (AthNLP) επιστρέφει δυναμικά για δεύτερη χρονιά, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης και δικτύωσης στον τομέα της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP). Τέσσερις μεγάλοι οργανισμοί, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου συνδιοργανώνουν το AthNLP Summer School, το οποίο και φέτος είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πάνω από 130 φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή, από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας αποτελεί σημαντικό κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναπτύσσοντας μεθόδους, τεχνολογίες και δεδομένα μεγάλης κλίμακας που προσδίδουν στις υπολογιστικές μηχανές δυνατότητες επεξεργασίας, ανάλυσης, σύνθεσης και συν-δημιουργίας λύσεων, αποτελώντας ένα πολύτιμο βοηθό που αλληλεπιδρά σε φυσική γλώσσα με τον άνθρωπο, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το πιο γνωστό πρόσφατο επίτευγμα αυτού του κλάδου είναι η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΠΤΝ) και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), θεματικές περιοχές στις οποίες θα εστιάσει το θερινό σχολείο με ειδικές ομιλίες και εκτενή εργαστήρια.

Όπως τόνισε ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών  του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στηρίζει το AthNLP  επισημαίνοντας το στρατηγικό αποτύπωμα της ΕΦΓ και της ΠΤΝ στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας της εγχώριας βιομηχανίας εξασφαλίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, εναρμονισμένο πλήρως με την Εθνική μας Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Στο φετινό AthNLP θα διδάξουν (μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων) κορυφαίες ερευνήτριες και ερευνητές της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής από όλο τον κόσμο (βλ.athnlp.github.io/2024/speakers.html). Οι 130 φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το σχολείο επελέγησαν κατόπιν αξιολόγησης πάνω από 200 αιτήσεων συμμετοχής.

Το AthNLP 2024 υποστηρίζεται από πλήθος χορηγών και ακαδημαϊκών υποστηρικτών, στους οποίους περιλαμβάνονται διακεκριμένες εταιρείες όπως: Google,  Εθνική Τράπεζα, Accenture, Interamerican, Endeavor, Causaly, Αρχειοθήκη και Aegean Αirlines (βλ. athnlp.github.io/2024/sponsors.html).

Στους ακαδημαϊκούς υποστηρικτές συμπεριλαμβάνονται η Ερευνητική Μονάδα «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και η Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Τμήμα Επικοινωνίας του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, media@athenarc.gr.