Ο συνιδρυτής της Microsoft αποφάσισε να ενισχύσει το έργο της Luminous Computing, η οποία αναπτύσσει ένα microchip οπτικής τεχνολογίας.
Η Luminous Computing χρησιμοποιεί μία διάταξη όμοια με εκείνη που συναντά κανείς σε μία οπτική ίνα, προκειμένου να τρέχουν τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης πιο γρήγορα και με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Οι ημιαγωγοί που αναπτύσσει η εταιρεία προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες και δικαίως έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών όπως είναι ο Bill Gates, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi. Οι συμβατικοί ημιαγωγοί χρησιμοποιούν ηλεκτρόνια για την τέλεση των πολύπλοκων μαθηματικών εντολών που απαιτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ οι ημιαγωγοί της Luminous Computing αντικαθιστούν τα ηλεκτρόνια με φωτόνια.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιθεώρηση Technology Review, η Luminous Computing έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, επομένως αποκτά ιδιαίτερη σημασία το να μπορεί να γίνεται με ταχύτητα και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας το σύνολο των μαθηματικών υπολογισμών που την υποστηρίζουν.
Οι ιδρυτές της Luminous Computing τονίζουν ότι μπορεί να γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά οι περιορισμοί σε επίπεδο υλικού παραμένουν μεγάλοι, ειδικά όσον αφορά στο πεδίο των microchip που χρησιμοποιούνται. Για εκείνους το φως είναι η λύση, καθώς η χρήση διαφορετικών χρωμάτων γίνεται για την μεταφορά διαφορετικών δεδομένων πληροφορίας. Η οπτική τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα της μεταφοράς μεγάλου όγκου πληροφορίας, με την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση.
Οι μικροεπεξεργαστές της Luminous Computing στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο του πρωτοτύπου, αλλά σύντομα -και με τη βοήθεια των επενδυτικών ευκαιριών που έχουν προκύψει- αναμένεται να δείξει σε εμπορικό επίπεδο τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είναι η μόνη που ασχολείται με την εφαρμογή της οπτικής τεχνολογίας για τη λειτουργία των ημιαγωγών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: Naftermporiki.gr