Πηγή: neopolis.gr
Είναι το μέλλον της Ελλάδας! Και πρέπει να είναι αν θέλουμε να βγούμε κάποια στιγμή από όλο αυτό το λούκι.
Οι startups και οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον παντού. Τους συναντάς να συζητούν στο μετρό, να παρακολουθούν συνέδρια και σεμινάρια και να μοιράζονται τον χώρο εργασίας στους διάφορους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα.
Παρόλα αυτά, για να λέμε και την αλήθεια, οι επιχειρηματικές αυτές προσπάθειες δεν είναι για όλους πολύ απλά επειδή τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Χρειάζεται άπειρη υπομονή, απίστευτη επιμονή και μπόλικη δόση τύχης. Αν όμως ασχοληθείς θα καταλάβεις ότι είναι μία σπουδαία εμπειρία και έχεις πολλά να κερδίσεις από αυτήν.
1. Όλοι λένε ότι θα σε βοηθήσουν αλλά κανείς δεν το κάνει.
Είναι ένα γνώρισμα των ανθρώπων σε πολλές από τις πτυχές της ζωής τους. Λένε πολλά και κάνουν λίγα. Επομένως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να λείπει και από την startup σου. Η φρέσκια ιδέα, η απίστευτη ζωντάνια και ο ενθουσιασμός της αρχής κάνει πολλούς να λένε «Εγώ είμαι εδώ. Να με υπολογίζεις» κλπ. Όταν όμως ξεκινούν οι υποχρεώσεις, και το ποτό πρέπει να αντικατασταθεί από δουλειά στον υπολογιστή την κάνουν με ελαφρά…
2. Σταματάς να το παίζεις αφεντικό και μαθαίνεις να είσαι ηγέτης.
Στην Ελλάδα το διευθυντιλίκι το έχουμε στο αίμα μας. Πρώτα θέλουμε να γίνουμε πρόεδροι της εταιρείας και μετά να αποφασίσουμε με τι θα ασχολείται αυτή. Άσε που συγχέουμε τις έννοιες του αφεντικού και του ηγέτη. Με την ενασχόλησή σου στην startup ξεχωρίζεις κάποια πράγματα, εκτιμάς κάποια άλλα και γίνεσαι αυτός που πρέπει. Το αφεντικό το βρίζουν όλοι, τον ηγέτη τον ακολουθούν… Εσύ αποφασίζεις τι θα γίνεις.
3. Μαθαίνεις να τους γράφεις όλους εκεί που πρέπει!
Είναι όπως το «νο1». Στον ενθουσιασμό και στην αρχή είναι όλοι δίπλα σου. Μετά χαλάει το πράγμα. Στις πρώτες απαιτήσεις απομακρύνονται από ‘σένα ενώ στην πρώτη αναποδιά αρχίζουν να σε αμφισβητούν και να λένε τα πάντα πίσω από την πλάτη σου. Τότε είναι που αποδεικνύεις πόσο δυνατός χαρακτήρας είσαι και πόσο πιστεύεις αυτό που έχεις ξεκινήσει. Μαθαίνεις να απομονώνεσαι και να αφιερώνεις όλη σου την ενέργεια στην επίτευξη των άμεσων στόχων της εταιρείας. Άσε τους άλλους να λένε…
4. Ποτέ δε θα μάθαινες πώς να αντιδράσεις στα …χαστούκια αν πρώτα δεν τα έτρωγες.
Ειδικά το περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι καθόλου φιλικό προς τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Από την μία θα αντιμετωπίσεις το ένα νομικό πρόβλημα μετά το άλλο και από την άλλη θα εμφανιστούν οι «καρχαρίες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε φάνε. Και σίγουρα θα τα καταφέρουν ως ένα σημείο. Τότε όμως είναι η στιγμή που εσύ πρέπει να σηκωθείς πιο δυνατός και να τους αποδείξεις ότι έκαναν λάθος που τα έβαλαν μαζί σου.