Με πρωτοβουλία του Σταύρου Μεσσήνη (ιδρυτή του “The Cube” ενός νέου συνεργατικού χώρου που ανοίγει τις πόρτες του αυτό τον Αύγουστο – ύστερα από το επιτυχημένο CoLab) τα παγκοσμίως καταξιωμένα μέλη του οργανισμού TiE παρεχώρησαν μια μέρα από την προγραμματισμένη τους επίσκεψη στην Αθήνα, για να συναντήσουν περισσότερα από 30 ελληνικά startups.
Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε 2 μέρη: Conference και Bootcamp.
Πρώτο μέρος
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους, οι ομιλητές εξήγησαν τη σημασία της συνεργασίας, της εδραίωσης δεσμών εμπιστοσύνης στην κοινότητα των startups αλλά και την δύναμη που αναπτύσσεται μέσω των υγιών ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Μιας δύναμης που θα μπορούσε να κινήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, ο Niko Bonatsos μίλησε με ειλικρίνεια για την σημερινή αύξηση των incubators – accelerators, κάποια από τα οποία θα “μάθουν” στις πλάτες και τα όνειρα νέων επιχειρηματιών. Προειδοποίησε το ακροατήριο να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση με κάποιον αντίστοιχο φορέα εάν πρώτα δεν γνωρίζει την ιστορία του. Εξήγησε πώς η χρηματοδότηση μπορεί να μας δελεάσει για μια συνεργασία με φορείς που ουσιαστικά δεν μπορούν να παράσχουν την εμπειρία ή τις συμβουλές ώστε αυτά τα χρήματα να γίνουν θεμέλιο για μελλοντικό κέρδος και συμβούλευσε τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν προσωπικά και να βεβαιωθούν ότι υπάρχει χημεία με τους ανθρώπους πίσω από κάθε incubator – accelerator πριν δεσμευτούν μαζί τους.
Φυσικά, από μία τέτοια ημερίδα δε θα μπορούσε να λείπει το καθιερωμένο ερώτημα “τι ψάχνουν οι επενδυτές” με τον Γιώργο Κασσελάκη να δηλώνει ξεκάθαρα ότι ψάχνει ομάδες που έχουν διενεργήσει τόση έρευνα ώστε να καταρρίψουν οποιαδήποτε αμφιβολία εκφράσει για το business model τους. Στο ίδιο ερώτημα ο Θανάσης Καλέκος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για ομάδες που διαθέτουν Ισχύ, όπως αυτή ορίζεται από τους Νόμους της Φυσικής, δηλαδή το παραχθέν έργο διαιρετέο προς τον χρόνο, ενώ ο Amit Kanodia εξήγησε ότι το σημαντικότερο κατά την γνώμη του είναι η ομάδα να μπορεί να καθοδηγηθεί αλλά και να καθοδηγήσει άλλους και πως το προσωπικό του κριτήριο είναι η “πείνα” για την επιτυχία. Ο τελευταίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να δει την Ελλάδα ως κόμβο ναυσιπλοΐας.
Στο τέλος του πρώτου μέρους, οι ομιλητές παρέθεσαν τρόπους προσσέγγισης της παγκόσμιας αγοράς ξεκαθαρίζοντας ότι εάν εξασφαλίσουμε την αποδοχή και επιβεβαίωση τοπικά, είναι πιο εύκολο να απευθυνθούμε στο εξωτερικό αργότερα. Ειδικά ο Φωτης Δραγανίδης πρότεινε τρόπους ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε για την αξιοπιστία μας όπως η προβολή μας από κάποιο έγκυρο μέσον όπως το TechCrunch ή το TheNextWeb.
Δεύτερο μέρος
Στο δεύτερο μέρος παρευρέθησαν οι ομάδες που είχαν επιλεγεί βάσει των απαντήσεών τους σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που είχαν θέσει οι διοργανωτές 2 μήνες πριν. Εκεί είχα την τιμή να συμμετέχω ως μέλος της ομάδας Clio Muse, όπου μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες πολιτισμικού χαρακτήρα, ξεκινήσαμε διάλογο.
Είναι, αλήθεια, σπάνια ευκαιρία να συζητάς με τόσο έμπειρους ανθρώπους που στο ενεργητικό τους βρίσκεις κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες με δυσθώρητους τζίρους. Η προσοχή με την οποία άκουγαν, οι στοχευμένες ερωτήσεις που έθεταν, αλλά και οι έμπειρες απαντήσεις τους αρκούν για να εξετάσεις τα πάντα υπό νέα οπτική.
Ανακεφαλαίωση της ημέρας και Συμπεράσματα
Με το τέλος του bootcamp ακολούθησε σύντομη συζήτηση – ανακεφαλαίωση της ημέρας, όπου τα μέλη του TiE δήλωσαν ξεκάθαρα ότι οι καταστάσεις έχουν αφαιρέσει από τους Έλληνες την πεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν και πως αυτό είναι το μόνο που έχει καθηλώσει έναν λαό που έχει στο αίμα του την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, εξήγησαν πως το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να ξεφύγει από την κρίση είναι μερικές ιστορίες επιτυχίας: ελληνικά startups που θα πετύχουν το σκοπό τους αποδεικνύοντας σε ολόκληρους τους Έλληνες ότι όταν δουλεύεις σκληρά, ανεξάρτητα από το κράτος, απευθυνόμενος στην παγκόσμια αγορά μπορείς να ξεφύγεις από την δυσάρεστη κατάσταση στην οποία η χώρα μας έχει υποβληθεί. Αυτό από μόνο του αρκεί να δώσει στους Έλληνες δύναμη και ενέργεια να χτίσουν ξανά την Ελλάδα. “Οι ικανότητες υπάρχουν. Σας λείπει το όνειρο” ήταν μια φράση που συνοψίζει τα λεγόμενα μερικών από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου.
Ολοκληρώνοντας, ήταν μια διαφορετική ημερίδα που προσέφερε πολλά στο ελληνικό οικοσύστημα των startup κυρίως λόγω των καταξιωμένων μεντόρων αλλά και των ειλικρινών προσσεγγίσεών τους σε φλέγοντα ζητήματα. Μια από τις σπάνιες φορές που μαζί με τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική startup σκηνή παρουσιάστηκαν και οι κίνδυνοι που ενέχει, αλλά και οι τρόποι να καταπολεμήσουμε την κρίση. Διόλου απίθανο μελλονικά να υπάρξουν αντίστοιχες διοργανώσεις, καθώς συζητήθηκε ανοιχτά από τον CEO του TiE Global, PK Agarwal, το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος TiE στην Ελλάδα.