Στο μέλλον 9 στα 10 επαγγέλματα θα απαιτούν digital skills, σύμφωνα με τον απολογισμό του Digital Single Market. Και ξέρετε κάτι; Το μέλλον ήδη μας χτυπάει την πόρτα. Ακόμα και τα λεγόμενα κάποτε «παραδοσιακά» επαγγέλματα όπως π.χ. αυτά του γεωπόνου, του δημοσιογράφου, του επαγγελματία τουρισμού κλπ, σήμερα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να μείνουν επίκαιρα. Σε αυτά τα επαγγέλματα προσθέστε και όλα αυτά που κάποτε δεν υπήρχαν: mobile developers, digital engineers κ.ά. Και βάλτε μαζί στο άθροισμα και όλα τα νέα επαναστατικά επαγγέλματα που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και που έρχονται να καλύψουν τις ψηφιακές ανάγκες του αύριο (το 85% των θέσεων εργασίας του 2030 δεν έχει ακόμα επινοηθεί). Η στατιστική εκτίμηση με την οποία ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο, δεν είναι λοιπόν μακριά. Μάλιστα, μέσα στο 2019, 1 στους 3 οργανισμούς δήλωσε ότι σκοπεύει να προσλάβει περισσότερους εργαζομένους στον τομέα της πληροφορικής.
Υπάρχει μια γιγαντιαία πρόκληση εδώ, μια πρόκληση πολλών terabyte – για να μιλήσουμε και λίγο με ψηφιακούς όρους. Οι εταιρείες ψάχνουν ανθρώπους με digital προσανατολισμό και δεξιότητες, αλλά δεν βρίσκουν. 40% των εταιρειών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν ειδικούς στο κομμάτι του ICT (Ιnformation and communications technology). Υπάρχει αυτό που αποκαλούμε digital gap, δηλαδή ψηφιακό χάσμα. Σοκαριστικό είναι ότι το 2020, μισό εκατομμύριο θέσεις επαγγελματιών ICT θα είναι κενές. Σε αυτό το κενό δεν πρέπει να πέσει κανείς. Αντιθέτως, ήρθε η ώρα να καλύψουμε αυτό το κενό.
Στρέφοντας την προσοχή μας στο να βελτιώσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες και ανοίγοντας τους ορίζοντές μας στα νέα digital related επαγγέλματα (digital marketing specialists, web developers, UI/UX designers, κ.ά), αυτό το κενό, το χάσμα και η πρόκληση μετατρέπονται σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους.
Εκεί έξω τα digital skills δεν είναι ένα προνόμιο για λίγους. Υπάρχουν με το πάτημα ενός κουμπιού διαθέσιμα online και offline μαθήματα που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δεξιότητές μας αυτές. Όταν μάλιστα τα μαθήματα καταλήγουν σε αντίστοιχο πιστοποιητικό που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο βιογραφικό σου, τότε προσελκύεις περισσότερο το ενδιαφέροντων υποψήφιων εργοδοτών .
Σε αυτή την κατεύθυνση της digital εκμάθησης κινούνται όλες οι χώρες της ΕΕ, με μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες από μεγάλους οργανισμούς. Ακόμα και η Google, μια εταιρεία άμεσα συνυφασμένη με την digital εποχή, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, δημιούργησε μια πλατφόρμα δωρεάν εκπαιδεύσεων στην ελληνική γλώσσα, με σύντομα βίντεο γύρω από τις πρακτικές του ψηφιακού μάρκετινγκ, με τη δυνατότητα πιστοποίησης από την Google και τον IAB Europe. H πλατφόρμα Grow Greek Tourism Online είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, που μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό σας και να αναδείξει τις ψηφιακές σας δεξιότητες.
Κι όλα αυτά αποτελούν μόνο μια μικρή digital γεύση από όσα συμβαίνουν εκεί έξω, εκεί που η ανθρώπινη ορμή για απασχολησιμότητα βρίσκει λύσεις και ευκαιρίες. Ψάξτε το όσο μπορείτε. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πεδίο που ανοίγεται μπροστά μας, και πόσα -έτοιμα για χρήση-εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα για να το αξιοποιήσουμε.
Του Δημήτρη Φαλλιέρου