Τι ακούσαμε και αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με τον Henri Malosse, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχόλησαν στη συνάντηση αυτή ήταν η ανεργία των νέων η οποία σημειώνει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση αυτού του φαινομένου.
Σε έναν κόσμο που μοιάζει να γίνεται όλο και πιο δύσκολος, με μεγάλα, σοβαρά και ενίοτε ανυπέρβλητα προβλήματα να ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί μία βασική σταθερά μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να εξασφαλίσει ορισμένα βασικά αγαθά, να παλέψει με επιτυχία και τελικά να ανταπεξέλθει στο ρόλο του στη ζωή. Σήμερα όμως, παρά τη θεμελιώδη σημασία της, η σταθερά αυτή καταντά τελικά ασταθής, γεγονός που προκαλεί φοβερό άγχος για τον καθένα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν τους λόγους που οδηγήθηκαν στην ανεργία, ζουν τις τραγικές συνέπειές της και προσδοκούν με αγωνία τη βελτίωση της ατομικής και κοινωνικής κατάστασης.
Στη συζήτηση παρευρέθηκαν άτομα με νέες και πρωτοποριακές ιδέες και ακόρεστο ενδιαφέρον για να πληροφορηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που οδήγησε σε μία ιδιαίτερα παραγωγική και γόνιμη συζήτηση. Oι ερωτήσεις που πολλές και ενδιαφέρουσες, με χαρακτηριστική την εναρκτήρια φράση: «We always blame Europe, the European Union, the Troika, the Greek Government for the unemployment rates». Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα; Υπεύθυνοι είναι άραγε μόνο οι πολιτικοί μας; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια η συμβολή της; Πώς μας βοηθάει η Ευρωπαϊκή Ένωση με μειώνοντας συνεχώς τους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα; Υπάρχει άραγε κάποια κοινή στρατηγική ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική κυβέρνηση; Και τι σημαίνει τελικά η λέξη «development»;
Ο ίδιος ο κύριος Malosse τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υφίσταται άριστη συνεργασία και κοινή στρατηγική ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε βέβαια ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τις νέες επιχειρήσεις και τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και ότι η νέα γενιά πρέπει να συνεργαστεί με την παλαιότερη προκειμένου η μεν να αποκτήσει την εμπειρία η δε την γνώση. Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και να δούμε τι είδους επιχειρήσεις έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη, συζητήθηκε έντονα το θέμα της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και όχι μόνο προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, όπως και τα ερωτήματα σχετικά με τα προσόντα και τις ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου ένας νέος να εισέλθει στον εργασιακό χώρο σήμερα. Τέλος τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας στην επιτυχία της κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Henri Malosse ορίστηκε την Τρίτη 17 Απριλίου 30ος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), στην οποία υπήρξε μέλος από το 1995. Ο κύριος Malosse εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών της ΕΟΚΕ το 2006 και είναι ο συγγραφέας πολλών γνωμοδοτήσεων μεταξύ των οποίων και μιας ανάλυσης κριτικής σημασίας πάνω στην Οδηγία Bolkestein. Με την εκλογή του στην προεδρία της ο Henri Malosse επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία μιας Ευρώπης με φιλοδοξία που θα βρίσκεται στην υπηρεσία των λαών της Ευρώπης. Στόχος του νέου προέδρου της ΕΟΚΕ είναι η προσπάθεια αναμόρφωσης του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου ώστε αυτό να βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.
Η ΕΟΚΕ είναι συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ιδρύθηκε το 1957 και παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στα μεγάλα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις σχετικά με την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία. Λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών, και παράλληλα συντελεί στην ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών μέσω του διαρθρωμένου διαλόγου με τις ομάδες αυτές στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών οργανώσεων της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετέχει πλήρως, στο πλαίσιο της Συνέλευσης, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και στην προετοιμασία της επόμενης διακυβερνητικής διάσκεψης. Σήμερα η ΕΟΚΕ εκτός από τον συμβουλευτικό της ρόλο, καταβάλλει προσπάθειες για τη καθιέρωση ενός προτύπου συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.