Το Πεκίνο πάει να γίνει η νέα Silicon Valley

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Η πρωτεύουσα της Κίνας αναμένεται μελλοντικά να αναδειχθεί στον κορυφαίο κόμβο νεοφυούς επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.

Εν μέσω μιας εκτεταμένης παράνοιας στις ΗΠΑ για ζητήματα ασφαλείας που αφορούν τους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας, η πόλη του Πεκίνου ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την παγκόσμια κυριαρχία στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μια νέα έκθεση από τη CB Insights δείχνει πόσο γρήγορα κερδίζει έδαφος το Πεκίνο έναντι της Silicon Valley, μιας περιοχής που εδώ και καιρό αναγνωρίζεται ως το επίκεντρο της οικονομίας της τεχνολογικής καινοτομίας. Σύμφωνα με την έκθεση που μελέτησε τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κόμβους, η Silicon Valley εξακολουθεί να κυριαρχεί, προς το παρόν, διατηρώντας μεγάλο προβάδισμα στον αριθμό των γύρων χρηματοδότησης.

«Από το 2012, οι εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley έχουν συνάψει συνολικά 12.000 συμφωνίες, ακολουθούμενες από τις εταιρείες με έδρα την Νέα Υόρκη που έχουν καταγράψει 5.000 συμφωνίες», αναφέρει η έκθεση. «Ως προς τη χρηματοδότηση, οι εταιρείες της Silicon Valley εξασφάλισαν συνολικά 140 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Πεκίνο να ακολουθεί στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια».

Όμως, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει: «Το Πεκίνο και η Σαγκάη πρόκειται να αναδειχθούν σε τεχνολογικούς κόμβους του μέλλοντος», αναφέρει η έκθεση. «Ηγούνται των κόμβων υψηλής ανάπτυξης ως προς τους μονόκερους, τους μεγάλους γύρους χρηματοδότησης και τα μεγάλα exits. Οι ρυθμοί δημιουργίας επιχειρήσεων επιταχύνονται».

Η έκθεση παραθέτει μερικούς λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το Πεκίνο και σε μικρότερο βαθμό η Σαγκάη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Silicon Valley μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος λόγος είναι τα μεγάλα exits που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή: «Οι τεράστιες αποδόσεις βοηθούν στη διοχέτευση νέου κεφαλαίου σε ένα οικοσύστημα, καθώς οι επενδυτές δεν θέλουν να χάσουν την επόμενη μεγάλη έξοδο. Η JD.com και η Alibaba συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων exits παγκοσμίως κατά την υπό μελέτη περίοδο και θα τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερους πόρους και ταλέντο», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι από το 2012, το Πεκίνο είχε 30 exits αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της JD.com, της οποίας η αρχική δημόσια προσφορά αποτιμήθηκε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σαγκάη είχε 20 exits αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι το Πεκίνο και άλλοι τεχνολογικοί κόμβοι στην Ασία επωφελούνται από τη δραστηριότητα της Softbank: «Το χαρτοφυλάκιο της ιαπωνικής εταιρείας συμμετοχών περιλαμβάνει πάνω από 65 εταιρείες στους ασιατικούς κόμβους, καταδεικνύοντας πώς ένας μόνο επενδυτής έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ασία, και ειδικότερα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα», αναφέρει η έκθεση.

Προς το παρόν, η Silicon Valley εξακολουθεί να ηγείται της κούρσας παγκοσμίως, με 57 μονόκερους, ενώ το Πεκίνο έχει 29 και η Σαγκάη έχει 11. Όμως, το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Σαγκάη και το Πεκίνο μαζί …υποδέχτηκαν 3 νέους μονόκερους – όσους και η Silicon Valley.

Και ενώ το Πεκίνο και η Σαγκάη υστερούν σε σχέση με τη Silicon Valley όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών venture capital, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται στη Silicon Valley μια μικρή πτώση στον αριθμό συμφωνιών. Εντωμεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρηματικών συμφωνιών στο Πεκίνο και τη Σαγκάη αυξάνεται. Αυτή η φρενίτιδα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό πρώτων συμφωνιών για νέες startup.

Η κυβέρνηση της Κίνας διαδραματίζει επίσης τεράστιο ρόλο σε αυτή την τάση. Η χώρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να κατακτήσει ηγετική θέση σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει το λανσάρισμα τεχνολογιών όπως τα ασύρματα δίκτυα 5G και τα αυτόνομα οχήματα.

Εντωμεταξύ, τοπικοί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Huawei και η China Mobile επιδιώκουν πιο επιθετικά να εισέλθουν σε αγορές εκτός της Κίνας.

Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίζονται καχύποπτα από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει ότι τα κινεζικά προϊόντα συνιστούν πιθανές απειλές ασφαλείας, λόγω της σχέσης μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και της κινεζικής κυβέρνησης.

Πηγή: fortune.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com