Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τη ψυχολογία ως έναν αχαρτογράφητο πλανήτη γεμάτο τέρατα έτοιμα να μας κατασπαράζουν. Κι άλλες πάλι σαν κάτι απόλυτα δυσνόητο που ούτε καν ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ δεν έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν -πόσο μάλλον οι νεαροί φίλοι μας με πτυχίο στην επιστήμη…
Δεν χρειάζεται όμως όλο αυτό το άγχος και ο φόβος. Δε θα μας ζητήσει κανείς να κάνουμε κόλπα μαγικά με το μυαλό λες και είμαστε Jedi του Starwars. Αντίθετα με λίγη προσοχή μπορούμε να βοηθηθούμε πολύ στην καθημερινότητά μας.
Και για να έρθουμε στο προκείμενο: Δώσε βάση σε αυτά τα 7 τρικ ψυχολογίας και θα καταλάβεις γιατί πράγμα μιλάμε.
Οι άνθρωποι πάντα θυμούνται την πρώτη και την τελευταία εικόνα από κάποιον, ενώ ο ενδιάμεσος χρόνος μετατρέπεται λίγο σε ένα θολό και αδιευκρίνιστο τοπίο. Φρόντισε, λοιπόν, όταν πας για συνέντευξη -αν γίνεται- να μπεις είτε πρώτος πρώτος, είτε να είσαι ο τελευταίος που θα δουν.
Αν πλησιάσεις κάποιον και αντί να στραφεί ολόκληρος προς το μέρος σου, στραφεί μόνο ο κορμός του να ξέρεις ότι μάλλον θέλει να τον αφήσεις ήσυχο. Αν σε ήθελε για παρέα θα κοίταζε να μετακινήσει (και) τα πόδια του.
Αυτό το λένε κι οι παλιοί. Δώσε ρε παιδάκι μου το χέρι σου πρόθυμα, σφίξε με σφρίγος -κι όχι ντροπαλά σαν παιδαρέλι. Διότι την θερμή χειραψία κανείς δε μίσησε, αντίθετα την παγωμένη όλοι.
Ρωτάς για κάτι και δεν λαμβάνεις την επιθυμητή απάντηση. Μη ρωτήσεις ξανά, μην κάνεις ρελάνς, μην ανταπαντήσεις, απλά περίμενε. Σιωπηλός. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η σιωπή θα τους φέρει σε άβολη θέση με αποτέλεσμα να νιώσουν ότι πρέπει να σου δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.
Αν είσαι σίγουρος πως κάποιος ετοιμάζεται να σου «ορμήξει» στο meeting, μην πάρεις αμυντική θέση, μην προσπαθήσεις να κάτσεις όσο πιο μακριά γίνεται. Αντίθετα φρόντισε να κάτσεις δίπλα του. Η εγγύτητα θα τον κάνει λιγότερο επιθετικό κι εσύ θα έχεις καλύτερες δυνατότητες για να υποστηρίξεις τη θέση σου.