Categories: Articles

Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ…Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ

γράφει ο Αθανάσιος Νικολής

Είσαι νέος επιχειρηματίας, φιλόδοξος, γεμάτος φρέσκιες ιδέες. Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον επιχειρηματικό κόσμο. Your limit is the sky και κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο… ή μήπως όχι? Υπάρχει κάτι που δεν υπολόγισες… η ελληνική φορολογική πραγματικότητα!

1. ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Ως σωστός επιχειρηματίας πρέπει να επιλέξεις τα κατάλληλα άτομα-συνεργάτες που θα κάνουν το δικό σου business plan πραγματικότητα. Ίσως η πιο κρίσιμη επιλογή είναι αυτή που αφορά στον οικονομικό σου σύμβουλο. Οικονομολόγος, financial advisor, χρηματοοικονομικός σύμβουλος, λογιστής… Όπως και να τον αποκαλέσεις πρέπει να έχεις κατά νου ότι  στο εξής θα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός σου.  Για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι  ο κατάλληλος  επαγγελματίας.

2. ΜΑΘΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ

Ο οικονομικός σύμβουλος ή λογιστής  σου δεν είναι εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σου σχέδια. Τουναντίον, θα σε βοηθήσει να φτάσεις στον στόχο σου από τον σωστό δρόμο. Θα σε συμβουλέψει κατάλληλα ώστε να αναλάβεις το μικρότερο δυνατό επιχειρηματικό ρίσκο. Το έχει ξανακάνει, έχει παλέψει με το τέρας της γραφειοκρατίας και ξέρει πώς να το δαμάσει. Ξέρει τις συνέπειες κάθε σου κίνησης  και την σοβαρότητα των λαθών ή παραλείψεών σου (φορολογικά τουλάχιστον).

Για παράδειγμα δεν θα συμβούλευα ποτέ έναν πελάτη μου να μην υποβάλλει ΦΠΑ σε περίπτωση που δεν δύναται να καταβάλει τα μετρητά. Αντίθετα, θα τον προέτρεπα να υποβάλει το (χρεωστικό) ΦΠΑ και αργότερα να προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε  να είναι φορολογικά ενήμερος. Σε περίπτωση που δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ ως θα όφειλε πραγματοποιεί σημαντική φορολογική παράβαση με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής μας είναι η μη καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι οι εισφορές διακρίνονται σε εργοδοτικές και τις εισφορές του εργαζόμενου οι οποίες παρακρατούνται από τον εργοδότη προκειμένου να καταβληθούν στο ταμείο για λογαριασμό του εργαζόμενου? Εδώ η λέξη-κλειδί είναι η «παρακράτηση». Εάν λοιπόν ο εργοδότης δεν καταβάλει στο τυχόν ασφαλιστικό φορέα τις εισφορές του εργαζόμενου, θα κατηγορηθεί πλέον για υπεξαίρεση, κατηγορία πολύ σημαντική. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα στα οποία θα εστιάσουμε σε επόμενα άρθρα.

3. ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΟΥ ΣΕ REAL TIME

Νεκρό σημείο, return of investment, profit and losses, φορολογική και ασφαλιστική εικόνα της επιχείρησης σου και προϋπολογισμοί είναι για τον λογιστή σου πληροφορίες που ξέρει καλά ακόμα κι αν εσύ αγνοείς την σημασία τους. Άσε αυτόν να κάνει την «βρώμικη δουλειά» κι εσύ επικεντρώσου στην μεγιστοποίηση του κέρδους σου. Μόνο που για  να πάρεις τις σωστές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, σου είναι απαραίτητες οι παραπάνω πληροφορίες. Δεν θα ήθελες για παράδειγμα να επενδύεις σε κάτι που σου επιστρέφει υποπολλαπλάσια χρήματα από κάποια άλλη επένδυση.

Γνωρίζεις καλά ότι το επιχειρείν είναι τρόπος ζωής που δεν έχει το ωράριο γραφείου.

Θέλεις να ξέρεις το κοστολόγιο των υπηρεσιών ή ακόμα και τα υπόλοιπα των πελατών πριν αποφασίσεις να τους παραχωρήσεις πίστωση. Τώρα μπορείς να πραγματοποιήσεις όλα τα παραπάνω από το κινητό σου τηλέφωνο. Επιστημονική φαντασία? Όχι ακριβώς. Αρκεί να βρεις τον συνεργάτη-λογιστή που μπορεί να σε υποστηρίξει.

Πρέπει λοιπόν να επιλέξεις προσεκτικά με γνώμονα το συμφέρον της επιχείρησης σου τον συνεργάτη-λογιστή που προσωποποιεί όλα τα παραπάνω.

Του Αθανασίου Νικολή για το Startup.gr

Ο Αθανάσιος Νικολής γεννήθηκε τον Ιούλο του 1980 στην Αθήνα. Ζει στην Νίκαια και εργάζεται ως λογιστής σε ελληνικές επιχειρήσεις. Έχει σπουδάσει Δημόσια Οικονομκά στην Πάντειο με μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο Business Computing στο πανεπιστήμο Westmnister του Λονδίνου. Είναι συνεργάτης του LogEp απο το 2008.