Το 2018 επιφυλάσσει πολλές θετικές αλλαγές όσον αφορά το SEO. Η άνοδος της φωνητικής αναζήτησηςθα είναι σίγουρα μία από αυτές. Πράγματι, όλο και περισσότεροι χρήστες πραγματοποιούν αναζητήσεις στο διαδίκτυο μέσω φωνητικής εντολής- συγκεκριμένα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 41.8% παγκοσμίως τους τελευταίους 6 μήνες.
Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν πατήσει ποτέ το εικονίδιο με το μικρόφωνο στα δεξιά του πεδίου αναζήτησης της Google, υποθέτουμε πως θα έχετε τουλάχιστον επιχειρήσει να στείλετε φωνητικά μηνύματα σε κάποιο chat. Εάν πάλι η φωνητική αναζήτηση αποτελεί για εσάς terra incognita, οφείλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν, καθώς θα τη δείτε να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο SEO του 2018. Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε ακριβώς για να σας φέρει πιo κοντά με τα voice assistants. Μήπως ήρθε η ώρα να πείτε ένα «γεια» στη συσκευή σας;
Φωνητική Αναζήτηση: Πιο βελτιωμένη από ποτέ
Η αλήθεια είναι ότι οι παρελθοντικές μας εμπειρίες με τη φωνητική αναζήτηση δεν ήταν πάντα θετικές. Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με λανθασμένες απαντήσεις, errors καθώς και αμήχανες στιγμές που φωνάζαμε εκνευρισμένοι στη συσκευή μας και ο κόσμος γύρω μάς κοιτούσε περίεργα. Ευτυχώς σήμερα τα voice assistants έρχονται σε πιο βελτιωμένες εκδόσεις διαθέτοντας πολλαπλές νέες δυνατότητες:
1. Αναγνωρίζουν τα ομώνυμα
Με τον όρο ομώνυμα εννοούμε τις λέξεις που προφέρονται όμοια, έχουν όμως διαφορετική σημασία. Πρόκειται για ένα εμφανές εμπόδιο που είχαν να αντιμετωπίσουν τα voice assistants και τελικά το προσπέρασαν. Έτσι λοιπόν, εάν ζητήσετε από τη φωνητική αναζήτηση της Google να σας δείξει μία λύρα και αυτή εμφανίσει στα αποτελέσματά της νομίσματα, μπορείτε να συλλαβίσετε τη λέξη Λ-Υ-Ρ-Α και τελικά να εμφανιστεί το μουσικό όργανο.
2. Λαμβάνουν υπόψη την τοποθεσία
Ίσως το πιο χρήσιμο feature που ανέπτυξαν οι φωνητικές αναζητήσεις. Εάν επιθυμείτε να μάθετε πόσο μακριά είναι για παράδειγμα το αεροδρόμιο από την τοποθεσία σας, δεν έχετε παρά να το ρωτήσετε ευθέως. Η φωνητική αναζήτηση θα εντοπίσει αυτόματα την τοποθεσία σας και θα σας απαντήσει με ακρίβεια.
Συνυπολογίζουν τα στοιχεία της αναζήτησής σας
Ας υποθέσουμε ότι περιηγείστε στο site της Develop Greece. Εάν ζητήσετε να μάθετε τα στοιχεία επικοινωνίας της, θα μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα επικοινωνίας της εταιρείας μας!
Πώς η φωνητική αναζήτηση θα επηρεάσει το SEO
Η πληροφορία να προστεθούν στο Google Analytics ξεχωριστά αποτελέσματα για τις φωνητικές αναζητήσεις κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο- ωστόσο περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της Google. Μέχρι τότε, είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε για τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια ενέργεια στο SEO.
Η πρώτη αλλαγή εντοπίζεται στα keywords. Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιούμε τον προφορικό λόγο για να βρούμε μία πληροφορία, επόμενο είναι η αναζήτηση να μη βασίζεται πια σε 1-2 keywords, αλλά σε μία ολόκληρη ερώτηση. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι o κανόνας των σύντομων keywords καταρρίπτεται! Επειδή λοιπόν η φωνητική αναζήτηση θα αποτελέσει το μέλλον του SEO, οφείλετε να επιλέγετε στο εξής εκτενέστερα keywords με πιο προφορικό ύφος.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα snippets. Όσο καλύτερα γραμμένα είναι τα snippets της ιστοσελίδας σας, τόσο πιο εύκολα η Google θα μπορεί να δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις που γίνονται μέσω φωνητικής αναζήτησης. Μην αμελήσετε λοιπόν στη SEO στρατηγική του 2018 να συμπεριλάβετε την βελτιστοποίηση των snippets. Ένας ολοκληρωμένος έλεγχος 50 σημείων SEO αρκεί, για να εμφανίζεται επιτυχώς η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα των φωνητικών αναζητήσεων.
Ποιες στρατηγικές πρέπει να υιοθετήσετε
Α. Υιοθετήστε εκτενή keywords
Όπως αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα εκτενή keywords. Τα σύντομα keywordsστο μέλλον δεν θα αξιολογούνται θετικά από την Google. Η αλλαγή αυτή απαιτεί από εσάς να κάνετε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική σας, αναβαθμίζοντας τις SEO τακτικές που εφαρμόζετε
B. Προσθέστε schema markup στο περιεχόμενό σας
Το συγκεκριμένο feature δίνει στις μηχανές αναζήτησης τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να ερμηνεύσουν καλύτερα το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Οι σελίδες με schema markup είναι SEO–friendly, για αυτό και εμφανίζονται ευκολότερα στα αποτελέσματα μιας φωνητικής αναζήτησης.
Γ. Βελτιστοποιήστε τα microdata του site σας
Σιγουρευτείτε ότι στοιχεία όπως directions και XML sitemaps είναι εύκολα αναγνώσιμα από τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται για στοιχεία που αξιοποιούνται από αυτές στο έπακρον, για αυτό και οφείλετε να τα διατυπώνετε με τον πιο ορθό τρόπο.
Δ. Εντάξτε ξεχωριστή σελίδα FAQ
Δεδομένου ότι οι φωνητικές αναζητήσεις έχουν τη μορφή ερώτησης, τις περισσότερες φορές ξεκινούν με ερωτηματικές αντωνυμίες και επιρρήματα: «Ποιος», «Τι», «Πότε», «Γιατί», «Πώς». Αυτές ακριβώς τις λέξεις είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στο site σας, ώστε να διασφαλίσετε τη θέση σας στα αποτελέσματα μιας φωνητικής αναζήτησης. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Μα φυσικά εντάσσοντας ξεχωριστή σελίδα FAQ!
Διαβάστε επίσης: Παράγοντες SEO που μπορεί να μην γνωρίζατε
Συμπέρασμα
Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να διστάζετε να δώσετε εντολές στη συσκευή σας, λάβετε υπόψη σας όμως ότι η νέα γενιά βρίσκει την παραπάνω διαδικασία διασκεδαστική και απόλυτα χρήσιμη. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, είναι σημαντικό να εξοικονομούμε πολύτιμο ελεύθερο χρόνο και να προσπαθούμε να απλοποιούμε τη ζωή μας. Για αυτό, εκτιμούμε ότι οι φωνητικές αναζητήσεις είναι σίγουρα ένα trend που«έρχεται για να μείνει». Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, για να εφαρμόσουμε κάθε SEO στρατηγική που θα προετοιμάσει το site σας να υποδεχθεί ομαλά τις αλλαγές που φέρνουν οι φωνητικές αναζητήσεις.