Πηγή: www.bankwars.gr
Η δημιουργία του Private Equity & Venture Capital (PE&VC) Group το 2009 από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς αποτελούσε την στρατηγική επιλογή του ομίλου για την πραγματοποίηση επενδύσεων στους νευραλγικούς τομείς της ελληνικής (και διεθνούς) περιφερειακής οικονομίας: αρχικά στους τομείς του ICT (τηλεπικοινωνία και πληροφορική) και της ενέργειας (καθαρή τεχνολογία, περιβάλλον, ανακύκλωση, διαχείριση αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και στη συνέχεια στα εξειδικευμένα τρόφιμα/ποτά, στην αγροτοβιομηχανία και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκά Πηλίτση, επικεφαλή του PE&VC Group, η στόχευση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη:«To PE&VC Group θέλησε να χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική επενδύσεων στους παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας επιθυμώντας να καταστήσει εαυτόν σημείο αναφοράς και βασικό συνεργάτη ξένων κεφαλαίων που θα θελήσουν να συνεπενδύσουν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό. Μέσα από στοχευμένες επιλογές συνεργασίας και χάραξης των επιμέρους τακτικών μας, προσβλέπουμε, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή της επιχειρηματικής και επενδυτικής κουλτούρας στην Ελλάδα» καταλήγει.
Όταν το 2009 η ελληνική οικονομική κρίση άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, η συζήτηση γύρω από την νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups) άρχισε να γίνεται πιο έντονη. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πηλίτσης «Από τα τέλη του 2009 έως και το 2011, το Private Equity & Venture Capital (PE&VC) Group της Πειραιώς συνέβαλε σε ποσοστό 50% σε κόστος λειτουργίας και επενδυτικών κεφαλαίων για την δημιουργία του Openfund I (τώρα Openfund II) με διαθέσιμο κεφάλαιο συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν angel investments (επενδύσεις σε επίπεδο ιδέας) σε συνολικά 8 εταιρίες. Επιπλέον, μέλη του Group που ήταν και ιδρυτικά μέλη του Openfund I συμμετείχαν σ’ αυτό ως σύμβουλοι.»
Επιπρόσθετα, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009, ο όμιλος Πειραιώς πραγματοποιούσε επενδύσεις σε συνεργασία με το ΤΑΝΕΟ(Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας). Ειδικότερα, το PTCF (Piraeus Taneo Capital Fund) συνολικού μεγέθους 30.000.000 ευρώ, το οποίο είναι ακόμη ενεργό πραγματοποίησε μέσα σε 3,5 χρόνια συνολικά 11 γύρους επενδύσεων σε 7 εταιρίες (Advent Technologies, Unismack, VoiceWeb, Electronic Shipping Solutions, ΑΣΑ και δυο επιπλέον εταιρίες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο υπογραφών για την εκταμίευση των χρημάτων). Δεύτερο γύρο χρηματοδότησης εξασφάλισαν τρεις εξ’ αυτών, ενώ μία, η Advent τρίτο γύρο χρηματοδότησης με την συμμετοχή κι ενός αμερικάνικου fund.
Επόμενος σταθμός τον Μάρτιο του 2010 ήταν η δημιουργία ενός ταμείου στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας με αρχική δέσμευση κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ και στόχευση 100 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε έργα υποδομών σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου fund έχουν γίνει δύο επενδύσεις: η πρώτη σε ένα πάρκο βιομάζας στη Βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη σε ένα φωτοβολταϊκό 2 MW, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η εκτέλεση μιας τρίτης επένδυσης σε αιολικό πάρκο του εξωτερικού.
Το PJ Catalyst Fund αποτελεί τον τελευταίο πυλώνα της επενδυτικής «οικογένειας» του ομίλου Πειραιώς. Δημιουργήθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2012 και σ΄αυτό συμμετέχουν η τράπεζα Πειραιώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie ως επενδυτές. Το PE&VC Group διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 15 εκατ . ευρώ για seed και pre-seed funding με στόχευση καινοτόμες εταιρίες με εξωστρεφή προσανατολισμό στον χώρο του ICT και δύναται να πραγματοποιήσει επενδύσεις έως το ποσό των 750.000 ευρώ.
Αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ελεγχόμενο από τραπεζικό όμιλο fund με το οποίο συνεργάσθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η πρώτη ολοκληρωμένη επένδυση του PJ Catalyst Fund έγινε στην startup Radiojar με το ποσό των 330.000 ευρώ ενώ έχει κλείσει και μια ακόμη επένδυση στο i-kiosk ύψους 300.000 ευρώ, έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό οδηγό για τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ. Σε τελικό στάδιο υπογραφής συμφωνίας βρίσκονται ακόμη τρεις επενδύσεις στον χώρο του ICT.
Εκτός όμως από τους παραπάνω πυλώνες του PE&VC Group, υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία άλλων δύο επενδυτικών ταμείων στους τομείς των τροφίμων/ποτών και της αγροτοβιομηχανίας καθώς και στον τομέα του τουρισμού.
Μέχρι στιγμής το PE&VC Group έχει πραγματοποιήσει 20 επενδύσεις στο διάστημα 3,5 χρόνων, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του στα επιμέρους επενδυτικά ταμεία αγγίζουν το ποσό των 90 εκατ. ευρώ ενώ με την δημιουργία των δύο παραπάνω επενδυτικών ταμείων η στόχευση είναι το ποσό των υπό διαχείριση κεφαλαίων να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ εντός του 2014.
Την δημιουργία του PJ Catalyst Fund τον Σεπτέμβριο του 2012 ακολούθησε μια στρατηγική συνεργασία του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου με τον όμιλο τεχνολογίας Quest και το IQbility. Το IQbility, δημιούργημα του ομίλου Quest, αποτελεί μια θερμοκοιτίδα (incubator) μέσα από την οποία θα παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και συνολικής υποστήριξης startups στον τομέα της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας θα παρέχεται χρηματοδότηση στις επιλεχθείσες ομάδες μέσω του PJ Tech Catalyst Fund σε μορφή equity (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοδοτούμενων ομάδων σε συγκεκριμένο ποσοστό).
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι εξαμηνίαια έως εννιάμηνη ενώ το ποσό αρχικής χρηματοδότησης (seed funding) που θα λαμβάνουν οι επιλεχθείσες ομάδες θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000 -60.000 ευρώ. Μετά το πέρας του προγράμματος θα γίνεται επαναξιολόγηση τόσο από τον όμιλο Quest όσο και από το PJ Tech Catalyst Fund για επιπλέον χρηματοδότηση συγκεκριμένων ομάδων.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πηλίτσης: «Η συνεργασία μας με το IQbility δένει με την φιλοσοφία μας ότι δεν αρκεί η χρηματοδότηση για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση σε έναν νέο επιχειρηματία αλλά απαιτείται να του δοθούν και τα μέσα στα πρώτα του καθοριστικά βήματα:από τους κατάλληλους συμβούλους από τους οποίους θα αντλήσει την σωστή πληροφόρηση έως τον κατάλληλο χώρο και την εκπαίδευση για να αναπτυχθεί.»