Προχτές διάβασα το παρακάτω στο LinkedIn: “Ταλέντο υπάρχει πολύ, η ισότητα όμως των ευκαιριών ενδέχεται να μην είναι δίκαιη”! Το οποίο έν έτη 2017 μπορεί να είναι και λίγο αληθές στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Αν και γνήσιο παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα πια μέλος της γενιάς της κρίσης με εμπειρία σε τρεις PIIGS χώρες – Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία – κατέληξα τελικά στο συμπέρασμα ότι αν θέλεις να αυξήσεις τις ευκαιρίες σου ώστε να πρωτοπορήσεις και να επιχειρήσεις τελικά μπορεί και να πρέπει να μετακινηθείς προς ΗΠΑ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μερικές δεκάδες Ευρωπαικά κράτη για πρώτη φορά εδώ και περίπου 70 χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο μεταξύ τους! Επειδή όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται τελικά, τα τελευταία 7 χρόνια μερικές δεκάδες Ευρωπαϊκά κράτη «ξεκατινιάστηκαν» αρκετές φορές μεταξύ τους, με τις χώρες του Βορρά να κατηγορούν τις χώρες του Νότου για κενό στην καινοτομία!
Κοιτάζοντας όμως την λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες dot-com στον κόσμο, εταιρίες δηλαδή με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο, θα δούμε οτι:
1) Στις 14 πρώτες θέσεις βρίσκονται Αμερικανικές όπως Amazon, Alphabet, Facebook κτλ και Κινεζικές οπώς JD.com, Tencent, Alibaba κτλ,
2) Η πρώτη Ευρωπαική εταιρία, η Ισπανική ODIGEO, εμφανίζεται στην 15η θέση,
3) Ενώ στην 18η και στην 20η θέση εμφανίζονται η Γερμανική Zalando και η Σουηδική Spotify αντίστοιχα.
Κοιτάζοντας επίσης την λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο (computer hardware, software, ηλεκτρονικά, ημιαγωγοί, ίντερνετ, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, e-commerce και computer services), με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια $, στις 15 πρώτες έχουμε 9 Αμερικανικές (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft κτλ), 3 Ιαπωνικές (Hitachy, Sony, Panasonic), 1 Κινεζική (Huawei), 1 Νότιο Κορεατική (Samsung) και 1 Ταιβανέζικη (Foxconn). Είναι εμφανές λοιπόν ότι οι πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν κάτι να επιδείξουν. Όπως και να το δεις η Ευρώπη δεν έχει μια μεγάλη εταιρία Ίντερνετ όπως Google ή Microsoft. Τα καλύτερα παιδιά της Ευρώπης προτιμούν να μεταναστεύσουν στην Silicon Valley ή να πουλήσουν τις ιδέες τους στις αμερικανικές επιχειρήσεις πριν τους δοθεί η ευκαιρία να εδραιωθούν.
Την τελευταία πενταετία, οι venture capitalists στις ΗΠΑ δαπάνησαν 167 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες επιχειρηματικές ιδέες σε σύγκριση με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Η Ασία, η οποία είδε τώρα τελευταία την άνοδο της Alibaba στο Ίντερνετ (E-commerce), ξεπέρασε επίσης την Ευρώπη, με κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου συνολικού ύψους 22,5 δισ. $ το 2014.
Με μια σύντομη περιήγηση στην ιστοσελίδα AngelList, ένα δικτυακό τόπο των ΗΠΑ για startups, angel investors και αναζητούντες εργασία σε startups σε όλον τον κόσμο, παρατηρείς αμέσως ότι πολλές καινοτόμες startups βρίσκονται στην Αμερική. Η πλατφόρμα AngelList έχει σκοπό επίσης να εκδημοκρατίσει την επενδυτική διαδικασία. Κάτι ανάλογο δεν θα βρεις στην Ευρώπη.
Το “κυνήγι των μαγισσών” της Ευρώπης μπορεί να έχει τελειώσει αλλά οδήγησε πριν πολλούς αιώνες σε μια μαζική έξοδο των Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ – συντελώντας έτσι σε ένα επιτυχές technology transfer. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η έξοδος των Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια – ανθρώπων μορφωμένων και τεχνολογικά εξειδικευμένων – για Αμερική ή Ασια ή Αυστραλία αυξάνεται. Ο αριθμός των αστέγων – κυρίως παιδιών και γυναικών – σε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχώς αυξάνεται. Και οποιαδήποτε στατιστική ανάλυση δεν μπορεί να κρύψει την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων που επίσης συνεχώς αυξάνεται.
Η Ευρώπη ζητάει καινοτομία και επιχειρηματικότητα από όλους. Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα όμως “ζητούν” λεφτά και κυρίως “ζητούν” ταλέντο. Και το ταλέντο είναι ανεξάρτητο φύλου, χρώματος δέρματος, κομματικής απόχρωσης ή κοινωνικού background. Το ταλέντο είναι αξιοκρατικό. Το έχεις ή δεν το έχεις. Κάποιο από το ταλέντο λοιπόν θα φύγει και κάποιο θα μείνει.
Αυτοί που θα μείνουν στην Ευρώπη, εκτός από την γραφειοκρατία, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την έλλειψη σωστά κατευθύνομενου επενδυτικού κεφαλαίου.
Και μπορεί τελικά η ιστορία να επαναλαμβάνεται, παράλληλα όμως μεταλλάσσεται και συνεχως εξελίσσεται. Χάρη στην τεχνολογία τώρα πια το «ταλέντο και η επιχειρηματικότητα» έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες δικτύωσης, γνώσης και crowdfunding που πριν 10-15 χρόνια ήταν αδιανόητο.
Οι startup εταιρίες λοιπόν, ξεπηδούν πια η μια πίσω από την άλλη παντού στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μπορεί η Ευρώπη να μην έχει ακόμα έναν Elon Musk, Mark Zuckerberg ή μια Silicon Valley αλλά τώρα πια το ταλέντο που αποφασίζει να μείνει στην Ευρώπη έχει περισσότερες από ποτέ πιθανότητες να οδηγηθεί σε ένα success story. H πιο επιχειρηματική χώρα της Ευρώπης είναι η Εσθονία, 5ο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις 10 πρώτες χώρες δεν φιγουράρει η Γερμανία (World Economic Forum).
Και επειδή «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει!», οι Ελληνικές startup σε τροχιά επιτυχίας είναι πολλές. Forky (τρόφιμα), Nannuka (για γονείς και babysitter), Goodvid.io (λιανοπωλητές), Pockee (κουπόνια), Wappier (game discovery), Winks (real-life social network), Rocketgraph (cloud data), reEmbed (δημιουργία εσόδων από βίντεο), Allcancode (E-Learning) και liateR (μάρκες και λιανοπωλητές) είναι μόνο μερικές από αυτές!
Μια startup που χρησιμοποεί δυο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την τεχνολογία Blockchain και την ναυτιλία, είναι η Ελληνική Tradeline.io. Η Tradeline προσπαθεί αυτή την στιγμή να χτίσει μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία Blockchain, για την παροχή ενός ενιαίου σημείου επικοινωνίας για τους πλοιοκτήτες, τους ναυτιλιακούς πράκτορες και τις λιμενικές αρχές, προκ
epixeiro.gr