Categories: Articles

Πώς θα μαζέψεις δίπλα σου την τέλεια επαγγελματική ομάδα

πηγή: gr.askmen.com

Η ζωή αποτελεί έναν συνεχή αγώνα. Ένα «ματς», το οποίο, κόντρα στα όσα ενδεχομένως νομίζεις, θα μπορέσεις να το κερδίσεις αν μάθεις να βασίζεσαι όχι μόνο στις δικές σου δυνάμεις αλλά και σε εκείνες των ανθρώπων που έχεις διαλέξει (ή, στην περίπτωση που μιλάμε για την οικογένειά σου, έχει τύχει) να έχεις κοντά σου. Των «συνοδοιπόρων» που θα βάλουν ένα χεράκι στα δύσκολα, που θα πονέσουν μαζί σου στις στεναχώριες ή που θα μοιραστείς μαζί τους τις χαρές.

Προφανώς, ο γενικός αυτός κανόνας δε θα μπορούσε παρά να βρίσκει εφαρμογή και στα επαγγελματικά σου που, like it or not, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σου, όπου η επιλογή των σωστών συνεργατών και η δημιουργία της σωστής ομάδας που θα σε πλαισιώσει (αν, φυσικά, ανήκεις σε εκείνους που έχουν κάποια θέση ευθύνης στη «γαλέρα») αποτελεί μια λεπτομέρεια που, εν τέλει, μπορεί να καθορίσει το ίδιο το εργασιακό σου μέλλον.

Αναρωτιέσαι λοιπόν πώς μπορείς να «μοντάρεις» μια ομάδα που θα «μετρά»; Στην πραγματικότητα, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο φαντάζεσαι και προϋποθέτει μόλις τέσσερα βήματα…

Για αρχή, αντιμετώπισε τη δημιουργία της ομάδας σου σαν παζλ

Παρότι φαντάζει αυτονόητο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν το λάθος να παραβλέπουν τη σημασία που έχει η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις σωστές θέσεις. Για να είσαι σίγουρος λοιπόν ότι οι συνεργάτες στους οποίους θα καταλήξεις για την υλοποίηση κάποιου project είναι αυτοί που πρέπει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να μελετήσεις προσεκτικά το background καθενός από τους υποψηφίους και κατόπιν να προσπαθήσεις να «ταιριάξεις» τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ιδανικά, τα μέλη της ομάδας στα οποία θα καταλήξεις θα πρέπει να «συμπληρώνουν» το ένα το άλλο ως προς τις δυνατότητές τους και αυτά που μπορούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια. Ή, για να το θέσουμε με αθλητικούς όρους, μπορείς να φανταστείς μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται από 11 αμυντικούς ή, εναλλακτικά, από 11 επιθετικούς ή 11 χαφ -από ανθρώπους, δηλαδή, που όλοι ανεξαιρέτως έχουν μάθει να κάνουν την ίδια δουλειά μέσα στο γήπεδο; Όχι ε; Ε, λοιπόν, ούτε κι εμείς…

Κατόπιν, δείξε εμπιστοσύνη στα πιο έμπειρα μέλη της ομάδας σου. Αλλά με μέτρο.

Δείχνοντας εμπιστοσύνη στα «μπαρουτοκαπνισμένα» μέλη της ομάδας σου, ουσιαστικά δημιουργείς ένα είδος ιεραρχίας εντός αυτής. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή εξάλλου, έχει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές παραμέτρους: από τη μια αποκτάς μια (άτυπη, έστω) δομή η οποία μπορεί να επισπεύσει σημαντικά κάποιες διαδικασίες, από την άλλη, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος ο άνθρωπος στον οποίο θα αναθέσεις καθήκοντα «λοχία» να νοιάζεται περισσότερο για τη δική του προβολή κι, ενδεχομένως, για τη διατήρηση της θέσης και του «αξιώματός» του παρά για την πρόοδο του εκάστοτε project που «τρέχει».

Πώς μπορείς να περιορίσεις σημαντικά αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο; Πολύ απλά, εμπλεκόμενος προσωπικά σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας και, ειδικότερα, επικοινωνώντας απευθείας με τα μέλη της και καταγράφοντας όλα αυτά που έχουν να σου πουν.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com