Categories: Articles

Το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει πέσει θύμα παραβίασης της ψηφιακής ασφάλειας

πηγή: sepe.gr

Περισσότερους Κοινοτικούς πόρους ενεργοποιεί η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει το ψηφιακό έγκλημα. Με δεδομένο ότι το 80% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θέλοντας να αποτρέψει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και τις παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες, η Ένωση αποφασίζει να επενδύσει στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

 

Με χθεσινό ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη λήψη μιας σειράς πρόσθετων μέτρων ώστε να ενισχυθεί η μάχη κατά του ψηφιακού εγκλήματος. Να σημειωθεί ότι το μη νομοθετικό ψήφισμα, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (ΕΛΚ), εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 39 αποχές. «Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι εγκληματίες συχνά μας προλαβαίνουν με τις πράξεις τους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, την ανταλλαγή δεδομένων, τη συγκέντρωση της εμπειρίας των κρατών μελών, των δικαστικών αρχών και των αστυνομικών δυνάμεων και τη διευκόλυνση της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, σεβόμενοι παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε η κυρία η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές ζητούν, με το ψήφισμά τους, να υπάρξει βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της Eurojust, της Europol και του ENISA και πρόσθετες επενδύσεις στην εκπαίδευση, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εξειδικευμένων επαγγελματιών πληροφορικής στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι βουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της προώθησης της χρήσης «κρυπτογράφησης ή άλλων τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικότητας και εργαλείων ανωνυμοποίησης». Ζητούν δε τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έρευνα στον τομέα της ασφάλειας των τεχνολογιών πληροφορικής βάσει δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού.

Παράνομο περιεχόμενο

Με το ίδιο ψήφισμα ζητούν την απαλοιφή του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου με την εφαρμογή των ενδεδειγμένων νομικών διαδικασιών ή φραγή της πρόσβασης από το έδαφος της Ένωσης όταν η απαλοιφή περιεχομένου δεν είναι δυνατή. Προτείνουν δε τη δημιουργία ομάδων στις οποίες οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και δημιουργία βάσεων δεδομένων για την καταγραφή των διαφόρων κατηγοριών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Το Σώμα προτείνει, εξάλλου, την παροχή των «κατάλληλων μέσων» στην Europol και στην Eurojust για επιτάχυνση της διαδικασίας εντοπισμού, ανάλυσης και αναφοράς υλικού από κακοποίηση παιδιών και τη βελτίωση της αναγνώρισης των θυμάτων

Μέτρα

Στα μέτρα που εισηγείται το ΕΚ περιλαμβάνεται επίσης η εξασφάλιση νόμιμης πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου σε σχετικές πληροφορίες ώστε να επιτυγχάνεται η επακριβής ταυτοποίηση του χρήστη μιας διεύθυνσης IP και συνεπώς η απόδοση ευθύνης. Αλλά και η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, και εφαρμογή εναρμονισμένων κανόνων για τον προσδιορισμό του καθεστώτος του παρόχου ως εγχώριου ή αλλοδαπού.

Όπως και η διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης που θα διασφαλίσουν ότι τα παιδιά, αλλά και οι δημόσιες διοικήσεις, οι ζωτικής σημασίας φορείς εκμετάλλευσης και οι επιχειρήσεις θα μάθουν τρόπους ασφαλούς περιήγησης και χρήσης των διαφόρων μέσων στο διαδίκτυο.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr