Categories: Articles

Το 2018 οι αλλαγές στη φορολόγηση διαδικτυακών πολυεθνικών στην Ε.Ε.

πηγή: sepe.gr

Την ατζέντα, ώστε να διασφαλίσει ότι η ψηφιακή οικονομία φορολογείται με δίκαιο και φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο, ανοίγει η Ε.Ε. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια “συνεκτική προσέγγιση” για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, η οποία θα στηρίζει τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και τη διασφάλιση της δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης όλων των εταιρειών.

Με σχετική ανακοίνωση, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για μια νέα νομοθετική πρόταση σχετικά με τους κανόνες της Ε.Ε. για τη φορολόγηση των κερδών στην ψηφιακή οικονομία, που θα μπορούσε να εκδοθεί ήδη από την Άνοιξη του 2018.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι το σημερινό φορολογικό πλαίσιο δεν καλύπτει τη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς οι φορολογικοί κανόνες, που ισχύουν σήμερα, σχεδιάστηκαν για την παραδοσιακή οικονομία και δεν μπορούν να καλύψουν δραστηριότητες. που βασίζονται όλο και περισσότερο σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και δεδομένα.

Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των ψηφιακών εταιρειών στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι είναι ο μισός από εκείνον των παραδοσιακών επιχειρήσεων – και συχνά πολύ μικρότερος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μονομερή μέτρα από τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος απειλούν να δημιουργήσουν νέα εμπόδια και κενά στην ενιαία αγορά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, μεταξύ του 2008 και του 2016, τα έσοδα των κορυφαίων πέντε καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 32% ετησίως, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα στον τομέα λιανικής συνολικά στην Ε.Ε. ενισχύθηκαν, κατά μέσο όρο, μόλις 1%.Η πρόταση για τις αλλαγές στη φορολόγηση θα τεθεί στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν στις 29 Σεπτεμβρίου. Όπως αναγγέλθηκε στο άτυπο ECOFIN του Σεπτεμβρίου, η εσθονική Προεδρία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τα θέματα αυτά, με στόχο να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα μέχρι το τέλος του έτους.

Φορολογικοί κανόνες

Οι σύγχρονοι φορολογικοί κανόνες είναι απαραίτητοι για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ένα σύγχρονο και βιώσιμο φορολογικό πλαίσιο που παρέχει νομική ασφάλεια, κίνητρα φιλικά προς την ανάπτυξη και ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να πιέζει για μια συνολική αναθεώρηση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων για να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, κ. Andrus Ansip. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, κ. Valdis Dombrovskis, τόνισε: “Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η αυξανόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας δημιουργεί τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, τα φορολογικά μας συστήματα πρέπει να εξελίσσονται για να καλύψουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς και την αποφυγή του κατακερματισμού με την εξεύρεση κοινών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις”.

“Στόχος της Επιτροπής ήταν πάντοτε να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν δίκαιο φόρους στην περιοχές όπου θα αποκομίζουν κέρδη. Οι ψηφιακές επιχειρήσεις πραγματοποιούν τεράστια κέρδη από τα εκατομμύρια των χρηστών τους, ακόμη κι αν δεν έχουν φυσική παρουσία στην Ε.Ε. Τώρα θέλουμε να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. να μπορούν να ανταγωνίζονται δίκαια, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούν μέσω του cloud ή σε φυσικές εγκαταστάσεις”, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Pierre Moscovici.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr