Μήπως το «συγγνώμη που άργησα» το λες πιο συχνά απ’ το καλημέρα; Μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τον χρόνο; Κανείς δεν θέλει να τον στήνουν σε ραντεβού. Κανείς. Είτε πρόκειται για προσωπικό, πόσω μάλλον για επαγγελματικό.
Αν δοκίμασες να ρυθμίσεις το ρολόι σου λίγα λεπτά μπροστά για να ξεγελάσεις τον εαυτό σου αλλά εξακολουθείς να μην είσαι τυπικός, τότε η καθυστέρηση που σε διακρίνει είναι πολύ πιθανό να είναι απλά του κεφαλιού σου. Φυσικά είναι υπαρκτή αλλά οι λόγοι ίσως είναι εντελώς ψυχολογικοί.
«Η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση πολύ συχνά συνδέεται με χαρακτηριστικά όπως το άγχος και η τάση να αναζητά κανείς συγκινήσεις», σχολιάζει η συγγραφέας του βιβλίου “Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged”, Diana DeLonzor.
Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να είσαι στην ώρα σου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να υπολογίζεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις καθημερινά πράγματα όπως το να πας στη δουλειά, να ετοιμαστείς, να κάνεις μπάνιο κτλ. Έτσι θα ξέρεις τι ώρα πρέπει να φεύγεις απ’ το σπίτι. Αυτό που επισημαίνει η Diana DeLonzor είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ένα «μαγικό τρόπο σκέψης». Έτσι αν κάποτε, πριν από 10 χρόνια τους έπαιρνε 20 λεπτά να πάνε απ’ τη μια περιοχή στην άλλη εξακολουθούν να πιστεύουν το ίδιο, παρόλο που πλέον τις περισσότερες φορές χρειάζονται μισή ώρα.
Μια άλλη συνηθισμένη αιτία που πολλοί άνθρωποι αργούν στα ραντεβού τους ή να πάνε στη δουλειά είναι ότι το πρωί προσπαθούν να κάνουν περισσότερα πράγματα απ’ όσα προλαβαίνουν. Όπως σημειώνει η editor του Quartz, Georgia Frances King για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σταμάτησε να ξεφυλλίζει περιοδικά, να απαντά σε email ή να ποστάρει στο Instagram 5 λεπτά προτού πρέπει να φύγει.