Τρεις χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία, βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες όσον αφορά την κατασκευή μηχανών που επιτελούν ανθρώπινα καθήκοντα και δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Μάλκολμ Φρανκ, επικεφαλής στρατηγικής στην Cognizant, οι τρεις αυτές χώρες ηγούνται μιας επανάστασης στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Πρόκειται για μια κούρσα με τρία άλογα, και η συγκεκριμένη μεταφορά είναι μάλλον λανθασμένη γιατί και τα τρία αυτά άλογα πρόκειται να κερδίσουν» επισημαίνει. «Αλλά θα κερδίσουν με διαφορετικό τρόπο».
«Οι τρεις μεγάλοι είναι η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ», κατέληξε ο Φρανκ.
Στις ΗΠΑ, γίγαντες της Silicon Valley όπως οι Facebook, Amazon, Google και Tesla επενδύουν δισεκατομμύρια για την αξιοποίηση της ισχύος των υπολογιστών ως μέσο υποκατάστασης πολλών ανθρώπινων καθηκόντων.
Οι υπολογιστές αρχίζουν να παίρνουν τη θέση εργαζομένων σε τομείς όπως η γεωργία και το φάρμακο, ενώ γνωστή είναι και η …κούρσα για την έλευση των αυτοκινήτων δίχως οδηγό.
Και η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει στοιχηματίσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tencent και η Baidu ανταγωνίζονται τη Silicon Valley για να αναπτύξουν νέες χρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, και ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα της Alibaba έχει πει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ίσως θεωρηθούν παρωχημένοι κάποια μέρα.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όμως, η μεγάλη ώθηση προς αυτόν τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο στην Κίνα προέρχεται από την κυβέρνηση.
Τέλος, στην Ινδία, η μετατόπιση προς την τεχνητή νοημοσύνη προέρχεται από εταιρείες που ανήκουν στον αξίας 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλάδο της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) – έναν κλάδο που απασχολεί σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα.