Αναρωτιέστε εάν υπάρχει κάτι καινούργιο σχετικά με τους παράγοντες SEO Ranking που πρέπει να μάθετε; Γνωρίζετε ήδη την απάντηση: φυσικά! Τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, η Google δεν παύει ποτέ να ανανεώνει τους αλγόριθμούς της κι εσείς δεν μπορείτε να βασίζεστε σε ξεπερασμένους παράγοντες SEO και δεδομένα του χθες.
Παρακάτω, θα σας αποκαλύψουμε επτά αλήθειες που θα σας δείξουν τον δρόμο προς την κορυφή των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, εν έτει 2017. Δεν θα σταθούμε, όμως, μόνο εκεί. Στο τέλος του άρθρου μας, θα καταρρίψουμε με επιχειρήματα έναν μύθο που ίσως θολώνει το τοπίο σας και σας αποπροσανατολίζει, αντί να σας οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δημιουργήστε ένα περιεχόμενο με συνάφεια, προσεγμένο, κατανοητό, έξυπνο, ευχάριστο, πρωτότυπο και πλήρες. Ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστείτε από τις λέξεις-κλειδιά. Ίσως ελπίζετε ότι, χρησιμοποιώντας πολλά keywords, θα βελτιώσετε τη θέση κατάταξης του website σας και, έως ένα βαθμό, έχετε δίκιο. Όμως, μην το παρακάνετε. Τώρα τελευταία, επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα πως ένα ποιοτικό περιεχόμενο επηρεάζει πολύ θετικότερα το SEO Ranking μιας ιστοσελίδας από ένα περιεχόμενο αυστηρά διαμορφωμένο γύρω από λέξεις-κλειδιά.
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε αρκετά ανυπόμονοι και καθόλου διατεθειμένοι να αφιερώσουμε παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα, περιμένοντας να φορτώσει μία ιστοσελίδα. Η Google το γνωρίζει καλά αυτό και, πλέον, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της αυτόν τον παράγοντα. Ιδίως τώρα πια, που οι χρήστες πραγματοποιούν αναζητήσεις πολύ συχνότερα μέσω mobile συσκευών, παρά μέσω desktop, η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος.
Τον τελευταίο χρόνο, έχει μονοπωλήσει τα βλέμματα η κίνηση της Google να στραφεί στο mobile–first indexing. Εάν έχετε υποθέσει ότι αυτή η κίνηση ανατρέπει τα δεδομένα του SEO Ranking, έχετε απόλυτο δίκιο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι αναζητήσεις μέσω mobile συσκευών ολοένα και πληθαίνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε μία ιστοσελίδα απολύτως mobile friendly!
Πλέον, η Google ανιχνεύει τις ιστοσελίδες που επιτρέπουν την εύκολη και ευχάριστη πλοήγηση μέσω mobile συσκευών και τις επιβραβεύει με μία καλύτερη θέση στην κατάταξη. Συμπέρασμα; Εάν δεν θέλετε να δείτε το website σας να κατρακυλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης, βελτιστοποιήστε τη mobile εκδοχή του και μην την παραμελήσετε ποτέ.
Εδώ και κάποια χρόνια, η Google μάχεται υπέρ ενός πιο αξιόπιστου και ασφαλούς διαδικτύου, καταβάλλοντας μία αδιάκοπη προσπάθεια, ώστε όλο και περισσότερα websites να αποκτήσουν πιστοποιητικό SSL. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, αποφάσισε να εντάξει δυναμικά τη χρήση SSL στους παράγοντες SEO Ranking.
Εσείς έχετε εγκαταστήσει πιστοποιητικό SSL ή όχι ακόμη; Καλώς ή κακώς, είναι πια σαφές ότι ιστοσελίδες, οι οποίες δεν διαθέτουν SSL, κινδυνεύουν να επισημαίνονται ως μη ασφαλείς και να εμφανίζονται πιο χαμηλά στα αποτελέσματα της Google. Φανταζόμαστε πως δεν θέλετε να ρισκάρετε η δική σας ιστοσελίδα να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές.
Μπορεί η ιστοσελίδα σας να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών της παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα; Για τη Google, δεν αρκεί μία ιστοσελίδα να λάβει πολλά clicks. Για να κρίνει εάν αξίζει μία υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον χρόνο παραμονής σε αυτήν, σε σύγκριση με τον χρόνο παραμονής σε άλλες ιστοσελίδες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της ίδιας αναζήτησης.
Τι πρέπει να κάνετε; Διαμορφώστε μία ιστοσελίδα που εστιάζει στην εμπειρία του χρήστη και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Τότε μόνο, θα μπορέσετε να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των απογοητευμένων επισκεπτών που αποχωρούν γρήγορα από την ιστοσελίδα σας και επηρεάζουν αρνητικά το ranking σας.
Το Click–Through Rate (CTR) φανερώνει πόσο συχνά κλικάρεται η ιστοσελίδα σας μέσω των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αν και, κατά καιρούς, έχει αμφισβητηθεί, είναι γεγονός πως το CTR μπορεί να επηρεάσει τη σειρά κατάταξης της ιστοσελίδας σας, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το μυστικό είναι πως αυτό εξαρτάται πάντα από την ήδη υπάρχουσα θέση που έχετε στην κατάταξη. Με άλλα λόγια, εάν λάβετε περισσότερα κλικ από τα αναμενόμενα για την υπάρχουσα θέση σας, θα κερδίσετε πόντους. Αντιστρόφως, εάν λάβετε λιγότερα κλικ από τα αναμενόμενα, δυστυχώς, θα έχετε επιπτώσεις στην κατάταξη.
Αν και δεν πρόκειται για κάτι νέο, πιστεύουμε πως αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στα backlinks ανάμεσα στους παράγοντες SEO Ranking του 2017, καθώς παραμένουν επίκαιρα και πολύ σημαντικά. Ευτυχώς, η Google έχει μάθει πια να διαχωρίζει τα έγκυρα και ποιοτικά από τα «κακά» backlinks. Εσείς, από την πλευρά σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός ισχυρού και υγιούς link building.
Και τώρα, ήρθε η ώρα να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας και να καταρρίψουμε κι έναν μύθο για το 2017. Ο περιβόητος αυτός μύθος λέει ότι το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) μιας ιστοσελίδας αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα SEO Ranking. Κάτι τέτοιο, όμως, ερχόμαστε να σας πούμε ότι δεν ισχύει. Οι λόγοι που διαψεύδουν αυτόν τον μύθο είναι πολλοί – γι’ αυτό, θα περιοριστούμε στους δύο πιο προφανείς:
Το SEO δεν παύει ποτέ να εξελίσσεται και εσείς δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεστε, μένοντας προσκολλημένοι σε γνώσεις του χθες. Η Develop Greece βρίσκεται πάντα δίπλα σας, για να σας ενημερώνει σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές. Μη διστάζετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, θα χαρούμε να φανούμε χρήσιμοι σε κάθε προσπάθειά σας!