Categories: Articles

Ποιος είναι ο Βασίλης Καζάκος που έφτιαξε blog για να ενημερώνει τους Γερμανούς ότι υπάρχουν και σοβαροί Ελληνες [εικόνες]

Πηγή: www.iefimerida.gr

Λίγα χρόνια πριν, το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ, στο περίφημο δεκεμβριανό τεύχος που αναδεικνύει την προσωπικότητα της χρονιάς, είχε βάλει ένα πλαστικό αυτοκόλλητο, όπου καθρεφτιζόταν το πρόσωπο που κοιτούσε το εξώφυλλο. «Πρόσωπο της χρονιάς είσαι ΕΣΥ. Ναι, εσύ. Ελέγχεις την εποχή της πληροφόρησης. Καλώς ήρθες στον κόσμο σου».

Με αυτό τον τρόπο, το ΤΙΜΕ διακήρυττε περίτρανα, ότι οι πολίτες έχουν πλέον την ευκαιρία μέσω της τεχνολογίας, να οικοδομήσουν μία καινούρια παγκόσμια αλληλοκατανόηση, -όχι πολιτικός προς πολιτικό, μεγάλος ηγέτης προς μεγάλο ηγέτη, αλλά πολίτης προς πολίτη και άνθρωπος προς άνθρωπο-. «Το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα. Άλλωστε πιο πολλά μπορείς να μάθεις για το πώς ζουν οι Αμερικάνοι κοιτώντας το μπακράουντ από τα δωμάτια τους που φαίνεται στα βίντεο που ανεβάζουν στο YouTube, παρά βλέποντας 1.000 ώρες καλωδιακής τηλεόρασης» σχολίαζε το περιοδικό.

Η προβληματική εικόνα της Ελλάδας

Η πρόσφατη κρίση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και κατ’επέκταση μεταξύ των δύο κοινωνιών, Γερμανών και Ελλήνων, εξ αιτίας της προβληματικής ελληνικής οικονομικής κρατικής διαχείρισης, φέρνουν στο φως γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των απλών πολιτών, αυτό που θα λέγαμε grassroot πρωτοβουλίες, που εμβολίζουν τα στερεότυπα που τόσο προσεχτικά επιμελούνται τα πρωτοσέλιδα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, που κερδοσκοπούν επενδύοντας στις βιτριολικές επιθέσεις και τις αλληλοπροσβολές των δύο λαών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν όμως οι πρόγονοι μας και ίσως είναι και μία ευκαιρία, Έλληνες και Γερμανοί, να ξανασυστηθούμε.

 

Ο Καζάκος εργάζεται στη Γερμανία 20 χρόνια

Κάπου εδώ έχουν ενδιαφέρον άνθρωποι που χωρίς να το επιδιώκουν, δρουν ως οι νέοι ευαγγελιστές και ανεπίσημοι πρεσβευτές της Ελλάδας, με κύριο εργαλείο τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο, όπως ο Έλληνoγερμανός επιχειρηματίας Βασίλης Καζάκος (Wassilis Kazakos) που ζει και εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στη Γερμανία.

Άνθρωποι που διακηρύττουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτό που στις μέρες μας, ακούγεται στη γηραιά ήπειρο ως παράδοξο: καλά νέα από την Ελλάδα. O Βασίλης ξεκίνησε πρόσφατα ένα γερμανόφωνο blog, με σκοπό να ενημερώνει το γερμανικό κοινό για τη δημιουργικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών, ήτοι, τις {τεχνολογικές} καινοτομίες των ελληνικών επιχειρήσεων. Το μπλογκ του έχει το όνομα Eulen aus Athen, “γλαύκες εξ Αθηνών”, δηλαδή, κουκουβάγιες από την Αθήνα (www.eulenausathen.com).
Η έκφραση «γλαύκ’ Αθήνας’ ήγαγεν» είναι από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη και θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε ως «έφερε κουκουβάγια στην Αθήνα», μια φράση που χρησιμοποιείται για ανθρώπους που μιλούν για κοινά πράγματα και τα παρουσιάζουν σαν νέα. Συγκεκριμένα, η κουκουβάγια ήταν αθηναϊκό σύμβολο της σοφίας και εικονιζόταν μεταξύ άλλων και στα αργυρά τετράδραχμα τα οποία ονομάζονταν και γλαύκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ