Πηγή: www.emea.gr
του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ
Ο τομέας του περιβάλλοντος και δη της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα στραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η “φρενίτιδα” της tech startup επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, σύμφωνα με επενδυτικούς παράγοντες. Η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων και τα νέου είδους επιχειρηματικά μοντέλα που εισάγουν μπορούν να προωθήσουν μία “πράσινη” ανάπτυξη παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εστιάσει όσο θα έπρεπε στην ανάπτυξη ενός“πράσινου” επιχειρείν όχι μόνο στην startup επιχειρηματικότητα, αλλά και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις.
Μία ιδέα που κινείται προς την κατεύθυνση της “πράσινης” επιχειρηματικότητας και συγκεκριμένα στη διαχείριση απορριμμάτων με περιβαλλοντικό όφελος προέρχεται από έναν 24χρονο Καλαματιανό, απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ, τονΓιάννη Μουργή, και την ομάδα της Organery.
Το Organery είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, το οποίο χρησιμοποιεί έξυπνη τεχνολογία αιχμής για να μετατρέψει την κομποστοποίηση μια ωφέλιμη διαδικασία για τον πολίτη(intelligent composting). Πρακτικά, δηλαδή, η Organery έχει αναπτύξει το σχέδιο κάδων τοποθέτησης αστικών απορριμμάτων, οι οποίοι αμέσως θα “σαρώνουν” το οργανικό DNA των απορριμμάτων, θα προχωρούν στην κομποστοποίησή τους και στη συλλογή του λιπάσματος, ενώ ο χρήστης του κάδου που θα αποθέτει τα οργανικά του απορρίμματα θα μπορεί να κερδίζεισημαντικές εκπτώσεις σε τοπικά καταστήματα για τις αγορές του ή σημαντική μείωση των δημοτικών τελών.
“Με αυτό τον τρόπο κερδίζουν όλοι: η τοπική αγορά, το περιβάλλον, οι δήμοι και οι πολίτες. Το σύστημά μας παντρεύει ένα σύστημα business intelligence με την θεωρία παιγνίων επιτυγχάνοντας έτσι την βέλτιστη κοινωνική συμπεριφορά. Κατόπιν με τρεις σημαντικές καινοτομίες διάταξης στο εσωτερικό του κάδου επιτυγχάνει ταχύτερη κομποστοποίηση και συγκομιδή αλλά και έλεγχο της διαδικασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με έναν υπολογιστή θα μπορούμε στο μέλλον να ελέγχουμε όλη τη διαδικασία κομποστοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών μίας πόλης“, τονίζει μιλώντας στο EMEAgr ο Γιάννης Μουργής.
Η ιδέα δημιουργήθηκε για τον Δήμο Καλαμάτας, πριν τρία χρόνια. Τότε η ομάδα ενεργών πολιτών “Critical Mass” που είχε δημιουργήσει ο Γ. Μουργής κατέθεσε πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων, με όραμα για μία “πράσινη”. Ο Δήμος Καλαμάτας “παρακολούθησε” την πορεία της ιδέας και σήμερα, μετά το άκουσμα των πρώτων επιτυχιών για την ομάδα του Organery, συμφώνησε να υλοποιηθεί μία πιλοτική φάση δοκιμής του συστήματος, όπου θα καταγράφονται όλα τα αποτελέσματα και θα εξαχθεί μία μελέτη με τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.
“Προσπαθούμε να φέρουμε μια κοινωνική αλλαγή ξεκινώντας από την πόλη μας και έχοντας στόχο όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη κοινωνική αλλαγή θέλουμε να έχει ‘πράσινο’ χαρακτήρα και πρώτα από όλα να διεγείρει την περιβαλλοντική συνείδηση και συνήθεια των ανθρώπων αλλά και το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι μία ιδέα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που ανάλογα με την κλίμακα που θα εφαρμοστεί θα έχει και το ανάλογο όφελος για εμάς. Δηλαδή εάν γίνει μόνο στη πόλη μας, ενδεχομένως να μην είμαστε ούτε καν βιώσιμοι.
Εμείς θα εστιάσουμε την προσπάθεια μας στο να βρούμε χρηματοδότηση για να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Εξάλλου, εάν προκύψουν κάποια κέρδη από τη διαδικασία, θα τα επανεπενδύσουμε σε καινοτόμα project και σε ανθρώπους με ταλέντο. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς η έννοια τηςδημιουργικότητας. Έχουμε ήδη ένα γεμάτο χαρτοφυλάκιο ιδεών και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να το υλοποιήσουμε, όταν θα υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα“, αναφέρει από την πλευρά του ο Ιπποκράτης Παπαδημητράκος, βασικός συντελεστής της Organery.