Categories: Articles

“Κρυμμένος θησαυρός” για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Κόσσοβο

Πηγή: www.emea.gr

Περίπου 70 Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο Κόσσοβο παραβρέθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Πρίστινα από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Κοσσόβου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, οι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πιθανότητα δραστηριοποίησής τους στο Κόσσοβο, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος ελληνικής επιχείρησης αποτελεί μία αγορά που “διψά” για εισαγόμενα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το 95% των προϊόντων που καταναλώνονται στο Κόσσοβο είναι εισαγόμενα (κυρίως αμερικάνικα). Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομίας του Κοσσόβου είναι ότι ένα κύριο κομμάτι της (το 12% του ΑΕΠ) προέρχεται από τα μεταναστευτικά εμβάσματα. Οι δασμοί σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται προς το Κόσσοβο είναι στο 10%, ενώ το ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ανέρχεται σε 16%.

Η οικονομική ανάπτυξη στο Κόσσοβο είναι ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια και οι “διέξοδοι” που αναζητούν οι ελληνικές εταιρείες στην οικονομική κρίση της χώρας μπορεί να βρεθούν και στην οικοδομική έκρηξη του Κοσσόβου (τόσο στις κατασκευές όσο και στα δομικά υλικά), την αυτοκινητοβιομηχανία και τις οδικές του αρτηρίες. Πάντως, όπως ανέφερε στέλεχος ελληνικής εταιρείας που συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή, τα ελληνικά ποιοτικά διατροφικά προϊόντα (ένα σημαντικό ελληνικό εξαγωγικό “όπλο”) είναι μάλλον ακριβά για τα σούπερ μάρκετ του Κοσσόβου, έχοντας μάλιστα να ανταγωνιστούν κατώτερης ποιότητας, φθηνά προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, ωστόσο μπορούν να βρουν “δρόμο” για το τραπέζι πολυτελών εστιατορίων ή ξενοδοχείων της χώρας.

Στο Κόσσοβο δραστηριοποιούνται ήδη ορισμένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Alumil, ενώ υπάρχουν και πολλοί Αλβανοί οι οποίοι έχουν περάσει στο παρελθόν από την ελληνική αγορά και τώρα έχουν δημιουργήσει εταιρείες εκεί. Μάλιστα, είναι σημαντικό ότι το “κλίμα” από πλευράς Κοσσόβου ήταν ιδιαίτερα θετικό στην προοπτική συνεργασίας με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Προέδρων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ραβάνη και του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κοσσόβου κ. Γκερτζαλίου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις που ξεπέρασαν τις 110 και σχεδόν όλες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις  εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

διαβάστε περισσότερα εδώ