Το να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι μοιάζει πολλές φορές να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και το περιβάλλον γύρω μας δεν μας διευκολύνει ιδιαίτερα, καθώς όλο και κάποιος ζητά την προσοχή μας για να μας πει κάτι, το τηλέφωνό μας χτυπάει και τα emails ή τα μηνύματα μέσω των social media καταφτάνουν συνεχώς, για να διεκδικήσουν τι άλλο; Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μυαλού που διαθέτουμε: την προσοχή μας!
Ας δούμε λοιπόν πώς θα πάρουμε και πάλι τον έλεγχο της προσοχής μας στα χέρια μας και θα εστιάσουμε σε αυτά που έχουν αληθινή σημασία για την αποδοτικότητά μας και την επίτευξη των στόχων μας, με δύο τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε το μυαλό μας και να κατευθύνουμε την προσοχή μας εκεί που θέλουμε:
Ξεκινήστε την προπόνηση του μυαλού σας:
Η προσοχή μας δουλεύει όπως και ένας μυς. Όσο πιο πολύ την προπονούμε, τόσο πιο πολύ καταφέρνουμε να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ αφήνουμε το μυαλό μας να παρασύρεται από διαλλείματα για να κάνει, για παράδειγμα, μία επίσκεψη στο Facebook, να δει κάποιο βίντεο στο YouTube ή για να απαντήσει σε κάποιο μήνυμα που έλαβε, τόσο πιο πολύ το «εκπαιδεύουμε» στο να πηδά από το ένα πράγμα στο άλλο και τελικά να χάνεται και να μην καταφέρνει να ολοκληρώσει αποδοτικά και ποιοτικά μία εργασία. Κάθε φορά που η προσοχή μας αποσπάται από κάτι, χρειάζονται 25 λεπτά, ώστε το μυαλό μας να καταφέρει να συγκεντρωθεί ξανά σε ότι κάναμε πριν. Και αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά, τότε το μυαλό μας χάνει σιγά σιγά την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε όταν εμείς το επιθυμούμε. Γι’ αυτό και η πολιτική του multitasking, ως σύστημα εκτέλεσης εργασιών, αρχίζει σιγά σιγά να αμφισβητείται από τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του ποιοτικού αποτελέσματος της εργασίας που στηρίζεται στην συγκέντρωση της προσοχής σε μία εργασία τη φορά.
Η ικανότητα λοιπόν της συγκέντρωσης της προσοχής μας χτίζεται μέρα με τη μέρα. Όσο πιο πολύ την εξασκούμε καθημερινώς, τόσο πιο εύκολο γίνεται στην συνέχεια, καθώς προπονούμε το μυαλό μας να αλλάξει συνήθεια στον τρόπο που κατανέμει την προσοχή του και στο τέλος αυτή η συνήθεια εδραιώνεται. Μία τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προπονήσετε το μυαλό σας στην αύξηση της εστίασης της προσοχής σας είναι η τεχνική του «Τεντώματος των Ορίων σας». Όταν νιώσετε ότι φτάσατε στα όρια σας και πιάνετε το μυαλό μας να αρχίζει να περιφέρεται σε διάφορες σκέψεις ή να χρειάζεται ένα διάλλειμα, τότε πιέστε τον εαυτό σας να συμπληρώσει ακόμη 15 λεπτά εργασίας, πριν κάνετε ένα διάλλειμα, το οποίο θα είναι τελικά η ανταμοιβή που θα λάβετε επειδή καταφέρατε να κερδίσετε την πρόκληση των 15 λεπτών. Θέτοντας αυτόν τον εφικτό στόχο, προπονείτε το μυαλό σας να αυξάνει τα όρια της προσοχής που υποσυνείδητα έχετε θέσει, μέσα από ένα σύστημα ανταμοιβή, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο κάθε φορά.
Όταν ο λόγος που δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε είναι οι διάφορες σκέψεις που έχετε στο μυαλό σας για εκκρεμότητες που έχετε ή για κάποια θέματα που σας απασχολούν, τότε είναι η ώρα να τις βγάλετε από το μυαλό σας. Και αυτό επειδή, όταν έχουμε κάτι στο μυαλό μας, το οποίο θεωρούμε σημαντικό, ο εγκέφαλός μας το ανακυκλώνει συνεχώς, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να το ξεχάσουμε, μέχρι να ασχοληθούμε μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, πάρτε λίγο χρόνο και καταγράψτε αυτές τις σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σας. Επιπλέον γράψτε και πώς σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε, ένα σύντομο πλάνο δράσης δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε στα νευρικά κυκλώματα του εγκεφάλου μας να αποδεσμευθούν από αυτή την εργασία υπενθύμισης, να χαλαρώσουν και να στρέψουν την προσοχή τους σε κάτι άλλο. Αυτή δηλαδή, είναι μία τεχνική συνειδητής απελευθέρωσης των νοητικών μας πόρων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουμε εκεί ακριβώς που επιθυμούμε.