Θετικό κλίμα επικράτησε στους τομείς της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισµικού το Σεπτέµβριο, με το δείκτη επιχειρηµατικών προσδοκιών να βελτιώνεται τόσο έναντι του Ιουλίου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 84,7 μονάδες από 77,9 μονάδες (τον Ιούλιο), ενώ κινήθηκε σε πολύ ανώτερα επίπεδα έναντι των αντίστοιχων περσινών, όταν είχε διολισθήσει στις 48,1 μονάδες.
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Σεπτέμβριο, τόσο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όσο και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της, καταγράφουν άνοδο στο σχετικό τους δείκτη (στις +27 μονάδες από +18 μονάδες και στις +18 μονάδες από -5 μονάδες αντίστοιχα).
Θετική ήταν το Σεπτέμβριο και η τάση στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου (+6 μονάδες ο σχετικός δείκτης από -3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), ενώ οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιµές αμβλύνθηκαν (+3 από -13 µον. ο δείκτης), Όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το Σεπτέμβριο, το 42% (από 26%) των επιχειρήσεων σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισµικού δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 1/5 να επισημαίνει αντίστοιχα την ανεπάρκεια ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης και ένα 16% τους λοιπούς παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόµµατα (κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθυστέρηση εισπράξεων ∆ηµοσίου, υψηλή φορολογία).
Στον κλάδο των Υπηρεσιών, όπου ανήκουν οι δύο τομείς, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, επίσης, βελτιώθηκε ελαφρά και το Σεπτέμβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 80 (από 77,7) μονάδες, σε υψηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (75,4 µον.). Από τις επιμέρους µμεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε θετικό ισοζύγιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης αντίθετα να χάνουν έδαφος.
Γενικό κλίμα
Συνολικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε το Σεπτέμβριο έναντι του Ιουλίου, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να ανακάμπτει τόσο σε σχέση µε τον Ιούλιο, κινούμενος στις 91,4 μονάδες (από 90,9 μονάδες τον Ιούλιο), σε επίδοση υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής, όταν βρισκόταν στις 83,8 μονάδες).“Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μικρής βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της αισθητής ανόδου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, από το Μάρτιο και µετά, κυμαινόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από τα οποία σταδιακά ανακάμπτει”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Προσθέτει δε ότι συνολικά διαπιστώνεται σταδιακή ανάκαμψη των προσδοκιών µετά από το κατώτατο σηµείο, στο οποίο είχαν φτάσει το καλοκαίρι του 2015, με τους σχετικούς δείκτες να αποτυπώνουν επιστροφή στην κανονικότητα σε πλευρές της οικονοµίας και εκτέλεση του προγράµµατος προσαρµογής. “Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το οικονοµικό κλίµα δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είχε φτάσει το 2014 πρέπει να αποδοθεί, κατά ένα µέρος, στις πρόσθετες πιέσεις, φορολογικές και λοιπές, που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις”, τονίζει στην ανάλυσή του ο ΙΟΒΕ.