Categories: Articles

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ JEREMIE

Πηγή: www.imerisia.gr, του Δημήτρη Μαλλά

Το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των τεσσάρων νέων ταμείων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) που συστάθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να μετουσιώνεται στις πρώτες χρηματοδοτήσεις αρκετά ενδιαφερόντων προσπαθειών.

Τα 4 funds του JEREMIE (First Athens, PJ Tech Catalyst Fund και Open Fund II) επικεντρώνονται στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και συνολικά διαθέτουν περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, τα οποία καλούνται να επενδύσουν μέχρι το τέλος του 2015. Σημειωτέον πως funds για τη χρηματοδότηση startups αναμένεται να δούμε και άλλα στο εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα, η γερμανική SAP σκοπεύει να προβεί σε μία τέτοια κίνηση χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις που θα αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες στην πλατφόρμα της.

Jeremie

Μέχρι στιγμής, τα πιο ενεργά funds δείχνουν να είναι το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και το Open Fund ΙΙ. To PJ Tech Catalyst Fund προχώρησε πρόσφατα στη χρηματοδότηση με 330.000 ευρώ του Radiojar, μία διαδικτυακή ραδιοφωνική πλατφόρμα που έχει βλέψεις για το εξωτερικό και προσφέρει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη του Internet να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός.

Το Open Fund II έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε 3 επενδύσεις. Η πρώτη ήταν το Incrediblue, μία online πλατφόρμα κράτησης σκαφών αναψυχής, με το ύψος της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Η δεύτερη επένδυση είναι στο Workable, ένα startup που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης εργαζομένων και γενικότερα της διαχείρισης προσωπικού από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του web. Η χρηματοδότηση στο Workable ανέρχεται στις 600.000 ευρώ και πλησιάζει τα όρια που δίνει το Jeremie που είναι τα 750.000 ευρώ. Τέλος, το Open Fund επένδυσε πρόσφατα 60.000 ευρώ στο Locish, μία εφαρμογή για smartphones όπου οι ερωτήσεις για πληροφορίες που κάνει ο επισκέπτης σε μία περιοχή λαμβάνουν απαντήσεις από ανθρώπους που διαμένουν εκεί.

Άγγλοι – επενδυτές

Χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται μόνο στο πλαίσιο του Jeremie, καθώς το ενδιαφέρον για ορισμένα ελληνικά startups έχει αρχίσει να διευρύνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Warply, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του μάρκετινγκ μέσω smartphones, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα γύρο χρηματοδότησης της τάξεως των 500.000 από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Από ιδιώτη επενδυτή, αλλά Βρετανό, έχει πάρει χρηματοδότηση 250.000 ευρώ, η online πλατφόρμα διαδικτυακών παιχνιδιών Abzorba, ενώ γενικότερα υπάρχουν αρκετές μικρότερες κινήσεις που δεν βλέπουν πάντα το φως της δημοσιότητας.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι το Taxibeat, το οποίο έχει συγκεντρώσει περίπου 1 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση μέσα σε διάστημα 2 ετών, με τους επενδυτές να προέρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, σημαντικό ποσό (700.000 ευρώ) είχε λάβει πριν από 1,5 χρόνο και το Pinnatta.

Ιncubation

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και οι πρώτοι χώροι «εκκόλαψης» επιχειρηματικών δράσεων (incubation), όπως είναι το Egg της Eurobank και το iqbility του ομίλου Quest. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ομάδες που επιλέγονται έχουν στη διάθεσή τους εκτός από χώρους για να εργαστούν και τη βοήθεια ανθρώπων και στελεχών με μεγάλη εμπειρία στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται.